han Rôzne

Prieskum odkryl krutú pravdu: Počas Vianoc sa budú NAJMENEJ obmedzovať nezaočkovaní!

Stretávanie so známymi a príbuznými plánujú Slováci počas tohtoročných vianočných sviatkov obmedziť v menšej miere ako v minulom roku. Stretávanie sa plánujú obmedziť častejšie zaočkovaní respondenti.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum odkryl krutú pravdu: Počas Vianoc sa budú NAJMENEJ obmedzovať nezaočkovaní!
Zdroj: Unsplash.com

Najmenej sa počas Vianoc plánujú obmedzovať ľudia nezaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Stretávanie sa počas sviatkov plánujú výrazne menej často obmedziť respondenti, ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa zaočkovať neplánujú (37,9 percenta). Naopak, 15,1 percenta zaočkovaných respondentov sa nebude obmedzovať v stretávaní sa so známymi a príbuznými.

Ako to bolo vlani?

V porovnaní s minulým rokom sa respondenti menej často prikláňajú k obavám, že sviatky spôsobia nárast infikovaných. Obmedzovať sa v stretávaní vôbec neplánuje 22 percent respondentov, minulom roku to bolo len 14 percent respondentov. Obmedziť stretávanie sa len na blízkych príbuzných plánuje 31,3 percenta, pred rokom to bolo 39,7 percenta.

Väčšina respondentov, a to takmer 67 percent, neplánuje pri vianočných návštevách zohľadniť, či sú známi a príbuzní zaočkovaní alebo nie. Stretávanie sa chce len na zaočkovaných obmedziť 19,9 percenta z tých, ktorí nebudú tráviť sviatky len s členmi svojej domácnosti.

Pred stretnutím sa plánuje dať otestovať 30,9 percenta z tých, ktorí nebudú tráviť sviatky len s členmi svojej domácnosti, čo je rovnaký podiel ako pred rokom.

Viac optimizmu

V porovnaní s minuloročným decembrom sú respondenti v tomto roku optimistickejší, čo sa týka dosahu sviatkov na epidemiologickú situáciu. Až 38,5 percenta z nich sa prikláňa k názoru, že Vianoce situáciu s novým koronavírusom nezhoršia a 27 percent očakáva zhoršenie situácie. O tom, že Vianoce epidemiologickú situáciu nezhoršia, sú tiež častejšie presvedčení voliči strany Smer-SD.

Prieskum sa uskutočnil od 10. do 14. decembra na vzorke 1000 respondentov. Iniciovala ho prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM