Správy Politika

PRIESKUM: Idú do ZABUDNUTIA? SaS a Matovič prudko PADAJÚ, hrozí vláda expremiérov a Dzurindu?

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali na začiatku februára, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 20,8 percenta hlasov.

Ilustračný obrázok k článku PRIESKUM: Idú do ZABUDNUTIA? SaS a Matovič prudko PADAJÚ, hrozí vláda expremiérov a Dzurindu?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Druhý v poradí by skončil Smer-SD (14,6 percenta), po ňom nasleduje Progresívne Slovensko (11 percent). Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 1. až 8. februára na vzorke 1017 respondentov realizovala agentúra Focus pre reláciu TV Markíza Na telo.

Štvrtá v poradí by skončila Republika, ktorá by získala 8,5 percenta.

Svoj hlas by im dalo v súčasnosti viac ľudí ako v decembri, kedy malo preferencie na úrovni 6,9 percenta. Z prieskumu teda vyplýva, že strana silnie. Od decembra tak predbehla vládne strany Sme rodina aj OĽANO.

Nasledujú hnutie Sme rodina so ziskom 7,7 percenta. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH, ktoré by volilo 6,9 percenta hlasujúcich, OĽANO so 6,4 percenta hlasov a SaS (5,3 percenta). Obe strany sa teda pomaly blížia k tesnej hranici zvoliteľnosti.

V parlamente by, naopak, neboli Aliancia (4,5 percenta), SNS (3,6 percenta), ĽSNS (2,9 percenta) ani Modrá koalícia (dve percentá). Miesto v zákonodarnom zbore by nemali ani Maďarské fórum (1,9 percenta), Dobrá voľba a Umiernení (1,4 percenta) a Za ľudí (jedno percento).

Hlas-SD by podľa výsledkov prieskumu získal 38 mandátov v parlamente, Smer-SD by mal 27 mandátov a PS by malo 20 kresiel. Republiku by zastupovalo 16 poslancov a hnutie Sme rodina 14 poslancov. KDH by obsadilo 13 kresiel v parlamente, OĽANO by patrilo 12 kresiel a SaS by mala desať kresiel.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM