han Zo Slovenska

Pri nákupe testov bol porušený ZÁKON! Kto je za to zodpovedný?

Jasný verdikt! Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) postupovala pri troch zákazkách na nákup testov na ochorenie COVID-19 v rozpore so zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Pri nákupe testov bol porušený ZÁKON! Kto je za to zodpovedný?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). SŠHR sa odvolala, rozhodnutie teda nie je právoplatné. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku ÚVO.

Štátne rezervy podľa ÚVO porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Zmluvu mali uzavrieť „s úspešným uchádzačom, ktorého ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovené kontrolovaným, pričom uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní malo vplyv na výsledok verejného obstarávania“.

Išlo o milióny

Kontrola ÚVO sa týkala zákaziek na skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19 zadaných postupom priameho rokovacieho konania v dôsledku mimoriadnej udalosti z októbra 2020. Uskutočnila sa po uzavretí zmluvy. Zákazku v hodnote 39,5 milióna eur zadala SŠHR spoločnosti Eurolab Lambda, v hodnote 8,9 milióna eur firme Abbott Laboratories Slovakia a zákazku v hodnote 3,9 milióna eur dostala spoločnosť Juhapharm.

V odvolacom konaní bude rozhodovať Rada ÚVO, lehota na rozhodnutie je 45 dní.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM