Aktualizované han Šport Hokej

Prevrat v slovenskom hokeji: Najvyššej súťaži bude veliť ŽENA!

Úplná novinka! Šéfom novej spoločnosti, ktorá bude od novej sezóny riadiť najvyššiu hokejovú slovenskú súťaž, sa stala po prvý raz žena. Ide o Anetu Büdi.

Ilustračný obrázok k článku Prevrat v slovenskom hokeji: Najvyššej súťaži bude veliť ŽENA!
2
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Večne vysmiaty Richard Lintner bol päť rokov na poste šéfa Pro-Hokeja, ale pred viac ako mesiacom dostal padáka. Kluby Tipsport Ligy, ktorú spoločnosť zastrešuje, ho jednohlasne odvolali z funkcie.

Skončil aj Pro-Hokej

Slovenské kluby hokejovej Tipsport Ligy s výnimkou Slovana Bratislava založili novú akciovú spoločnosť – Asociáciu profesionálnych hokejových klubov (APHK). Tá bude združovať účastníkov najvyššej súťaže namiesto doterajšieho Pro-Hokeja, ktorý je v likvidácii. Informoval o tom v dnešnom vydaní denník Šport.

Mesiac bez riaditeľa

Najvyššia hokejová súťaž tak bola niekoľko týždňov bez riaditeľa, ale minulý týždeň v stredu sa na zasadnutí zástupcov tipsportligových klubov vo Zvolene rozhodlo o nástupcovi Lintnera. „Zhodli sme sa na novom šéfovi, meno si však ešte necháme pre seba. Najskôr oznámime víťazovi, že sme sa rozhodli pre neho, a až potom to oznámime verejnosti. Učiníme tak do konca týždňa, maximálne do budúceho pondelka. Každý uchádzač bol niečím zaujímavý a iný. Ale zhodli sme sa jednotne,“ oznámil to Imre Valášek, ktorý bol dočasne poverený vedením spoločnosti.

Vypočuli si uchádzačov

Zástupcovia klubov si jednotlivých kandidátov, ktorí sa prihlásili do výberového konania na post predsedu Pro-Hokeja, vypočuli. Boli medzi nimi Matúš Parízek, Ondrej Klokoč a Aneta Büdi. Práve jediná žena medzi uchádzačmi napokon výberové konanie vyhrala. „Rozprávali sme sa o tom, kam by mala liga smerovať a aké sú moje vízie. Chcela by som vytvoriť nejaký fungujúci profesionálny prvok a dostať do diania veľkých partnerov. Dúfam, že moje skúsenosti sú prínosom pre celé dianie. Hokej sledujem nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ nechala sa počuť po svojom pohovore.

To, čo sa šepkalo v hokejových kuloároch sa nakoniec potvrdilo. Práve Aneta bola totiž najvážnejšou adeptkou na stoličku riaditeľa novovzniknutej spoločnosti.

Predseda a členovia

Riaditeľkou novej spoločnosti je Aneta Büdiová, akcionári zvolili za predsedu predstavenstva Miroslava Kováčika, prezidenta HK Nitra. Členmi predstavenstva sú Juraj Koval (HC'05 Banská Bystrica) a Martin Burinský (HK Dukla Ingema Michalovce). V dozornej rade figurujú Ľudovít Jurinyi (HK Poprad), Róbert Ľupták (HC 07 Detva) a Gabriel Horváth (HKM Zvolen).

Sídlo spoločnosti je v Banskej Bystrici

Spoločnosť Pro-Hokej riadila najvyššiu slovenskú súťaž do sezóny 2018/19, po nej prebrala športovú-technickú stránku Ligová rada SZĽH. „Pro-Hokej sme dali do likvidácie zrušením spoločnosti. Likvidácia bude účinná až dňom zápisu do Obchodného registra, ale návrh je už podaný v Bratislave. Pre spoločnosť Pro-Hokej bude stanovený likvidátor. Zároveň sme vo Zvolene, ešte 22. júla, na valnom zhromaždení, založili novú akciovú spoločnosť s názvom Asociácia profesionálnych hokejových klubov. Sídlo má nateraz v Banskej Bystrici pre zjednodušenie procesov jej registrácie. Vybavili sme už živnosť a podali sme návrh na založenie APHK na Okresný súd Banská Bystrica,“ uviedol pre Šport prezident banskobystrického HC'05 Koval.

Kto sú akcionári?

Akcionármi APHK sú slovenskí extraligisti okrem Slovana a bez maďarského účastníka z Miškovca. „Predpokladáme, že do novej akciovky pristúpi čoskoro aj Slovan a na schválenie nebude potrebné ani zasadnutie valného zhromaždenia APHK, odsúhlasí to predstavenstvo. HC Slovan ešte v čase zakladania APHK prechádzal transformáciou po zmene vlastníckych pomerov, takže nemohol byť od začiatku členom,“ uviedol Koval.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM