Zo Slovenska

Presvedčí TO odporcov očkovania? Slovensko sa dočká úplne NOVEJ vakcíny!

Proteínovou vakcínou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax by sa malo na Slovensku očkovať na budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Presvedčí TO odporcov očkovania? Slovensko sa dočká úplne NOVEJ vakcíny!
Zdroj: TASR/AP

Slovenská republika zakontrahovala 340-tisíc dávok vakcíny Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie v pondelok (20. 12.) odporučil jej podmienečnú registráciu.

Na Slovensko by mali doraziť v priebehu prvého polroka 2022. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR. „Viacerí odborníci odporúčajú využiť túto vakcínu ako tretiu dávku očkovacej látky, proteínová vakcína je tiež odporúčaná pri autoimunitných ochoreniach,“ spresnil rezort zdravotníctva.

Ako informovala RTVS ešte minulý týždeň, vakcína od firmy Novavax funguje na inom princípe a môže presvedčiť odporcov terajších vakcín proti COVIDU-19. Vyrobili ju totiž spôsobom, ako tie preparáty, ktorými sa na Slovensku očkuje už niekoľko rokov.

Piata vakcína

Výbor EMA odporučil podmienečnú registráciu piatej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Očkovacia látka Nuvaxovid je založená na báze bielkoviny a je určená pre dospelých od 18 rokov. Podľa hodnotenia EMA spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu.

Podľa EMA vykázala vakcína úhrnnú účinnosť okolo 90 percent. V čase klinických skúšok dominoval pôvodný variant nového koronavírusu a tiež niektoré ďalšie varianty ako alfa a beta. O účinnosti vakcíny na iné varianty vrátane omikronu nie sú zatiaľ dostatočné údaje, priznáva EMA. Nežiaduce účinky u očkovaných boli zväčša mierne až stredne silné a trvali niekoľko dní po očkovaní. Najčastejšími sú citlivosť alebo bolesť v mieste vpichu, únava, bolesti svalov, kĺbov a hlavy, nevoľnosť a vracanie.

EMA bude účinnosť a bezpečnosť vakcíny naďalej monitorovať prostredníctvom systémov hlásenia v jednotlivých členských štátoch a tiež prostredníctvom ďalších štúdií. O registrácii vakcíny má čoskoro rozhodnúť Európska komisia. Rozhodnutie bude automaticky platné vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM