Rastislav Búgel Zo zahraničia

PREKVAPIVÉ zistenie: Každý TRETÍ nemecký majiteľ elektromobilu sa vrátil k spaľovaciemu motoru

Boom okolo elektromobilov, zdá sa, utícha. Aspoň to ukazujú dáta z Nemecka.

Ilustračný obrázok k článku PREKVAPIVÉ zistenie: Každý TRETÍ nemecký majiteľ elektromobilu sa vrátil k spaľovaciemu motoru
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Elektromobily to nemajú v Nemecku jednoduché. Ako na základe správy Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) informujú novinky.cz, čoraz menej ľudí sa rozhodne, že si auto s elektrickým pohonom kúpi. Alarmujúco však vyznieva iné zistenie.

Ide o to, že čoraz viac ľudí, ktorí si kúpili elektromobil, sa vracia k autu so spaľovacím motorom.

Podľa FAZ od začiatku tohto roka vyskočil počet majiteľov elektromobilov v Nemecku, ktorí sa vrátili k „spaľováku“, na 34 percent. Frankfurter Allgemeine Zeitung sa odvoláva na štúdiu poisťovne HUK Coburg. Upozorňuje na to, že v roku 2021 bol počet „navrátilcov“ k spaľovacím motorom na úrovni 14 percent.

Nových majiteľov je čoraz menej

Klesá aj počet nových majiteľov elektromobilov. „V treťom štvrťroku 2024 by sa pre čisto batériový elektrický pohon rozhodlo iba 3,9 percenta súkromných kupujúcich. Predtým, v posledných štvrťrokoch rokov 2022 a 2023, dosiahol podiel ľudí, ktorí prešli od spaľovacích motorov k elektromobilom, 6,9 percenta, resp. 6,6 percenta,“ píšu novinky.cz. FAZ to odôvodňuje znížením ekologického bonusu vládou.

Chýbajú nabíjačky

Nemci upozorňujú ešte na jeden problém. Tým má byť pomalé budovanie siete infraštruktúry na nabíjanie, hlavne teda nedostatok rýchlonabíjacích staníc. Automotoklub ADAC dodáva, že kapacita staníc na diaľniciach ani zďaleka nezodpovedá vládnym sľubom.

Výraznejšie rozdiely sú aj medzi ľuďmi s rozdielnym typom života. Elektromobil vlastní 4,1 percenta majiteľov rodinných domov. Pri bytovkách je to už len 1,3 percenta. V priemere má elektromobil len 2,9 percenta Nemcov.

Zastavili dotácie

„Nákup elektrovozidla láka 28 percent ľudí do 40 rokov, pričom u starších ročníkov to je iba 12 percent,“ píše FAZ. Ochota kupovať elektromobily však v Nemecku úplne nevymizla. Podľa analýzy to vyzerá tak, že keby si mali Nemci v tomto roku kúpiť nové auto, po elektromobile by siahlo 18 percent z nich.

„Vlani nemecká vláda náhle zastavila dotácie na podporu predaja elektromobilov, čo spôsobilo, že sa mnoho zákazníkov stiahlo. Tento krok nielenže poškodil dopyt, ale tiež prinútil zákazníkov spochybniť celkovú ambíciu Európy zakázať do roku 2035 predaj nových automobilov so spaľovacími motormi,“ píše The New York Times.

Milióny elektromobilov po celom svete

Spiegel píše, že v roku 2025 sa očakáva, že po cestách na celom svete bude jazdiť 85,1 milióna elektromobilov. Z tohto počtu bude 49 miliónov v Číne, 20,6 milióna v Európe a 10,4 milióna v Severnej Amerike. Zvyšok potom v menších krajinách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM