Magazín

Pred 13 rokmi prestali platiť slovenské koruny: Pamätáte si ich všetky? + KVÍZ

Slovenská koruna sa v našich peňaženkách udomácnila iba na krátko, no aj tak mnohí z nás stále prepočítavajú eurové ceny. Pripomeňte si zaujímavé momenty histórie nášho bývalého platidla.

Ilustračný obrázok k článku Pred 13 rokmi prestali platiť slovenské koruny: Pamätáte si ich všetky? + KVÍZ
Zdroj: TASR/František Iván

História slovenskej koruny sa začala písať 8. februára 1993, kedy nahradila korunu česko-slovenskú. 16. januára si pripomenieme výročie jej definitívneho kon­ca.

V krajine pod Tatrami sa od roku 1993 platilo novou menou. Nič však netrvá večne. Slovensko sa postupne začalo pripravovať na vstup do Európskej únie. 3. júna 2008 sa na zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné otázky rozhodlo o vstupe našej krajiny do eurozóny od 1. januára 2009. Rovnako sa rozhodlo aj o zavedení eura, pričom definitívny kurz bol stanovený na 30,126 korún za euro.

Slovenská koruna tak bola odsúdená na zánik. Ako platidlo zanikla 1. januára 2009 po zavedení eura. Jej úplný koniec nastal o pár dní neskôr. 16. januára totiž skončil tzv. duálny obeh a slovenská koruna bola definitívne minulosťou.

Stratené bohatstvo

Po desiatich rokoch zavedenia eura (2019) Národná banka Slovenska (NBS) informovala, že v obehu ostali bankovky v hodnote 2,14 miliardy slovenských korún, čo v prepočte predstavuje takmer 71 miliónov eur.

Na jedného obyvateľa to v priemere vychádza na 3,4 bankovky v hodnote približne 392 slovenských ko­rún.

Vedeli ste o tom, že slovenská koruna má aj svoj pomník? V roku 2010 ho postavili v bratislavskej Rači na Vrbenského ulici.

Mešec plný mincí

Na Slovensku boli v obehu mince v 7 hodnotách: 10 korún, 5 korún, 2 koruny, 1 koruna, 50 halierov, 20 halierov a 10 halierov. Ani mincová sústava sa postupne nevyhla zmenám.

V roku 2003 boli z obehu stiahnuté 10 a 20-halierové mince.

Všetky mince vznikali v Mincovni Kremnica a autorom ich výtvarných návrhov bol Drahomír Zobek.

Ako sa menili slovenské bankovky a aké motívy na nich boli vyobrazené? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM