Prečo by ste mali jesť VAJCIA NATVRDO? Jedinečné vlastnosti s veľkým vplyvom na zdravie!
Vajcia sú podľa nových štúdií považované za jednu z najzdravších potravín na svete. Koľko ich zjesť denne a prečo konzumovať aj vajcia natvrdo?
Vajcia sa odjakživa považovali za výživnú potravinu, ktorá však nie je pre zdravie veľmi prospešná. Dôvod? Údajné zvyšovanie cholesterolu v krvi. Moderné štúdie však hovoria niečo iné a vajcia by podľa nich nemali chýbať vo vašom jedálničku.
Tejto téme sa venoval aj server Medonet.pl odkazujúci sa na viaceré štúdie s tým, že sa zameral na žĺtok. Kým totiž vaječný bielok obsahuje najmä bielkoviny, žĺtok je veľkou zmesou cenných vitamínov a minerálov. Okrem iného obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B.
Vrátane vitamínu B4, ako sa nazýva cholín. Ide o látku, ktorá má veľký vplyv na fungovanie mozgu a nervového systému, ale napomáha aj srdcovocievnemu systému. Je súčasťou acetylcholínu, ktorý je zodpovedný z našu pamäť, náladu, prácu svalov aj ďalšie funkcie nervového systému.
Najviac cholínu, ktorý zároveň pomáha pri odstraňovaní škodlivého LDL cholesterolu z tela a stimuluje peristaltiku čriev, obsahujú vajcia uvarené natvrdo.
Podľa National Institutes of Health obsahuje jedno väčšie uvarené vajce natvrdo v priemere 147 miligramov cholínu, pričom ženy potrebujú zhruba 278 miligramov cholínu denne a muži cca 402 miligramov. Mimochodom, tieto hodnoty robia z vajec druhý najväčší zdroj tejto látky po hovädzej pečeni.
S ničím to, samozrejme, netreba preháňať a Svetová zdravotnícka organizácia odporúča jesť jedno až dve vajcia denne.
Foto: ilustračné