Správy Politika

Prechod zo zemného plynu na uhlie? Krátkozraké riešenia planéte nepomôžu, povedala Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorila o vážnych problémoch na klimatickom samite OSN v Egypte.

Ilustračný obrázok k článku Prechod zo zemného plynu na uhlie? Krátkozraké riešenia planéte nepomôžu, povedala Čaputová
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Klimatická kríza nepočká, kým sa vyrieši energetická kríza. Krátkozraké riešenia, ako je prechod zo zemného plynu na uhlie, deštrukciu planéty Zem len urýchlia. V pondelok to na klimatickom samite OSN (COP27) v Egypte uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň oznámila, že Slovensko plánuje spustiť rozsiahlu dekarbonizáciu ekonomiky.

Čistá energia

Čaputová vyhlásila, že Slovensko sa v Egypte pripojí k celosvetovému záväzku znižovať emisie metánu (Global Methane Pledge Initiative). Povedala tiež, že vďaka dekarbonizácii ekonomiky sa do roku 2030 znížia slovenské priemyselné emisie oxidu uhličitého o viac ako 40 percent. Slovensko sa bude rovnako držať plánu odstaviť budúci rok uhoľné elektrárne, a to napriek rekordným cenám energií.

Prezidentka upozornila zhromaždených svetových lídrov, že je potrebné rýchlejšie napredovať smerom k čistej energii a obnoviteľným zdrojom energie vrátane geotermálnej.

Vyzdvihla tiež talentovaných Slovákov, ktorí „vyvinuli riešenia, ktoré umožnia využitie tejto energie kdekoľvek na svete“, čo je dobré pre klímu, planétu aj energetickú bezpečnosť.

Čaputová tiež vyhlásila, že ekologická transformácia nie je lacná záležitosť a zasiahne tých najzraniteľnejších. Vyzvala preto na väčšiu podporu pre najpostihnutejšie krajiny, aby sa s touto situáciou dokázali vyrovnať.

Zraniteľnosť zmeniť na odolnosť

Od prijatia parížskej klimatickej dohody sa príspevok Slovenska k ekologickému financovaniu zvýšil takmer päťnásobne. Opatrenia v oblasti klímy začleňujeme do rozvojovej pomoci v Európe, Afrike a Ázii. Len v Keni sme podporili 16.000 farmárov vysadením milióna kešu stromov, aby ich produkcia bola lokálna a udržateľná,“ vysvetlila prezidentka.

Pripomenula však, že samotné vlády klimatickú krízu nevyriešia a „je potrebné zapojiť financovanie zo súkromných a inovatívnych zdrojov, aby každý prijal svoj spravodlivý podiel“.

Už aj naša generácia pociťuje reálne účinky klimatickej krízy. Príliš dlho sme hovorili o tom prečo a ako. Teraz je čas konať,“ upozornila prezidentka. Dodala, že samit COP27 sa musí stať „míľnikom, ktorý premení kolektívnu zraniteľnosť na kolektívnu odolnosť“.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM