Správy Zo Slovenska

Pre 15 okresov platia výstrahy NAJVYŠŠIEHO stupňa: Kde bude teplomer ukazovať 38 °C?

Vo viacerých okresoch na juhu Slovenska môže teplota vo štvrtok dosiahnuť 38 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Pre 15 okresov platia výstrahy NAJVYŠŠIEHO stupňa: Kde bude teplomer ukazovať 38 °C?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Vysoké teploty nad 33 stupňov však očakávajú meteorológovia na celom území. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Extrémne horúčavy

Výstraha tretieho stupňa platí pre okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca, Rožňava, Košice okolie, Trebišov, Michalovce, Vranov nad Topľou a Sobrance od 14.00 do 18.00 h.

„Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornil ústav.

Na západe, východe a v strede krajiny sa popoludní očakávajú teploty 35 až 37 stupňov Celzia, pre viaceré okresy platia výstrahy druhého stupňa.

Pre severné okresy vydali výstrahu pred vysokými teplotami prvého stupňa, meteorológovia tam očakávajú najvyššie teploty na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia.

V piatok sa očakávajú ešte vyššie teploty a výstrahy 3. stupňa platia pre viaceré okresy. V niektorých môže byť 39 až 40 °C.

Veľa vody

Počas horúčav by mali ľudia denne vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín, deťom je potrebné pitie ponúkať. Pobyt na slnku je lepšie obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny.

Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý upozorňuje, že vysoké teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie.

„Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je u každého človeka individuálne. Závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti,“ priblížila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Viac vody by mali vypiť ľudia, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, teda v menších dávkach a častejšie, ideálne ešte pred pocitom smädu.

Obmedzte pobyt vonku

Malým deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné pitie často ponúkať. Mimoriadne dôležité je podľa ÚVZ dodržiavanie pitného režimu pre seniorov.

„V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu, alkohol i sladené nápoje. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody,“ doplnila hovorkyňa.

Odborníci radia obmedziť pohyb na slnku v čase medzi 10.00 až 16.00 h.

„Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny,“ podotkla Račková. Upozornila, že deti mladšie ako rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. V exteriéri je pre všetkých vhodné chrániť sa vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM