Zuzana Vajayová Rôzne

Pozor: Rozmáha sa rakovina ústnej dutiny mladých žien!

Nemusíte byť fajčiarka, ani alkoholička na to, aby na vás zaútočilo také nepríjemné ochorenie ako rakovina. Rakovina ústnej dutiny, ktorá bola pripisovaná najmä fajčiarom a alkoholikom, žiaľ, v ostatných desaťročiach napadáva aj mladých ľudí, ktorí n

Na toto prekvapujúce zistenie prišli vedci z University of North Carolina.

Celkovo klesá… Štúdia, ktorá bola nedávno zverejnená v odbornom magazíne Journal of Clinical Oncology, ukázala, že v ostatných troch desaťročiach prudko rastie výskyt takzvaného spinocelulárneho karcinómu ústnej dutiny a jazyka špeciálne u mladých žien bielej rasy. Tím výskumníkov zo spomínanej univerzity analyzoval údaje z databázy Národného inštitútu rakoviny, epidemiológie a výsledkov a zistil, že v rokoch 1975 až 2007 celkový výskyt ochorenia pre všetky vekové kategórie, pohlavia a rasy klesal.

… u mladých žien však prudko vzrástol Avšak na jeden rozdiel – výskyt spinaliomu jazyka a ústnej dutiny vzrástol o 28 percent medzi jednotlivcami vo veku medzi 18 až 44 rokov. Konkrétne, medzi bielymi ľuďmi vo veku 18 až 44 rokov vzrástol o 67 percent a najdramatickejší nárast bol zaznamenaný v kategórii bielych žien vo veku od 18 do 44 rokov. V tejto kategórii sa objavil nárast až o 111 percent. Zaujímavé je, že pritom sa výskyt tohto ochorenia znížil u afrických Američanov a iných rasových skupín.

Nie je to vždy tabakom a alkoholom Rakovina ústnej dutiny bola vždy spájaná so silným užívaním tabaku a alkoholu. Iné epidemiologické štúdie zaznamenali súvislosť klesajúcej tendencie používania tabakových výrobkov s klesajúcim výskytom rakoviny ústnej dutiny a jazyka. Hoci výskumný tím University of North Carolina potvrdil celkovú klesajúcu tendenciu, bol veľmi prekvapený, že u mladých bielych jedincov, zvlášť mladých bielych žien, bola tendencia skôr opačná.

Ako na to prišli? „V poslednej dobe sme boli na našej klinike svedkami ďalšieho výskytu rakoviny ústnej dutiny a jazyka u mladých bielych žien. Takže sme sa pozreli na literatúru, ktorá hovorí o zaznamenaní nárastu spinocelulárneho karcinómu jazyka a úst u mladých bielych jedincov, nemohli sme však nájsť žiadne informácie o rodovo-špecifickom výskyte, tak sme sa rozhodli pozrieť na údaje z Národného inštitútu rakoviny, epidemiológie a výsledkov,“ povedal Bhisham Chera, MD, vedúci autor štúdie a odborný asistent na katedre radiačnej onkológie.

Môže za to HPV? Počas ostatných desiatich rokov bol pozorovaný vzťah medzi ľudským papillomavírusom a spinocelulárnym karcinómom mandlí a jazyka.

Typickí pacienti s ľudským papillomavírusom, ktorý súvisel s ústnym spinocelulárnym karcinómom, sú muži bielej rasy, nefajčiari, nealkoholici, mladšieho veku a vyššieho ekonomického statusu.

Výskumní pracovníci spomínanej univerzity predbežne testovali rakovinu jazyka a úst u mladých bielych žien, ale nezistili súvislosť s týmto vírusom. Ostatné inštitúcie prišli na rovnaké zistenie. Vedci tiež podotkli, že tieto mladé pacientky sú nefajčiarky a nealkoholičky.

Čím to teda je? „Naše zistenia naznačujú, že epidemiológia tejto rakoviny u mladých bielych žien môže byť jedinečná, a že rizikovými faktormi môžu byť aj iné veci ako tabak a zneužívanie alkoholu. Na základe našich pozorovaní a zverejnených údajov sa zdá, že tieto prípady môžu byť spojené s ľudským papillomavírusom. Aktívne skúmame iné príčiny tohto druhu rakoviny u tejto populácie pacientov,“ doplnil vedúci autor štúdie.

Prevencia u zubára Aj keď rastúca miera rakoviny ústnej dutiny a jazyka u mladých žien je alarmujúca, tento druh rakoviny je vzácnym druhom, vzhľadom na iné druhy, ku ktorým patria rakovina prsníka, pľúc, prostaty, hrubého čreva a konečníka. „Primárna starostlivosť lekárov a zubárov by mala byť vedomá tohto zvýšenia výskytu a mala by sa zamerať na vhodný skríning pacientov,“ konštatuje na záver Dr. Chera. Rakovina ústnej dutiny, mandlí a jazyka je typicky liečená chirurgicky, nasleduje ožarovanie a v niektorých prípadoch chemoterapia.

Autor: Lucia Vlková Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…ladych-zien/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM