Zo Slovenska Politika

Poslanci schválili rozpočet: Na boj s energetickou krízou pôjde 1,5 MILIARDY eur!

Parlament schválil novelu zákona o štátnom rozpočte. Najväčšia pomoc má ísť domácnostiam a firmám na boj s energetickou krízou.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili rozpočet: Na boj s energetickou krízou pôjde 1,5 MILIARDY eur!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Príjmy aj výdavky štátneho rozpočtu na tento rok sa zvýšia približne o 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

Za návrh hlasovalo 94 z 97 prítomných poslancov. Súčasťou materiálu je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa podľa návrhu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky. Na základe požiadavky opozičnej strany SaS novela zákona špecifikuje aj rozdelenie výdavkov.

Aktuálne témy

Boj s energetickou krízou

„Teší nás, že parlament schválil novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022. Prostriedky z vyššieho výberu daní vo výške 1,5 miliardy eur tak môžu byť použité na pomoc slovenským domácnostiam a firmám, a to bez zmeny výšky deficitu. Dôvodom je energetická kríza,“ reagovalo Ministerstvo financií SR.

Najväčšia časť peňazí smeruje podľa rezortu financií na pomoc firmám. „Sumu 900 miliónov eur dostane Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky na jednotlivé kompenzačné schémy. Financie by mali pomôcť našim podnikateľom ľahšie zvládnuť náročné obdobie, ktoré je poznačené extrémnym nárastom cien energií,“ priblížil rezort.

Trinásty dôchodok

Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR by malo ísť 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri 2022, a tiež 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny.

Ďalšie financie v objeme 200 miliónov eur sú určené na kompenzačné opatrenia pre verejnú správu, napríklad pre úrady, nemocnice či školy.

Ministerstvo financií rovnako pripomína, že rozpočet na budúci rok rovnako počíta s kompenzačnými opatreniami vo výške 3,5 miliardy eur. „Celkovo tak vláda vyčlení na boj s energetickou krízou dokopy 5 miliárd eur,“ dodáva Ministerstvo financií SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM