MI Zo Slovenska

Poslanci chcú do boja s brutálnymi psími zabíjačkami nasadiť Zvieraciu políciu

Škandalózne informácie o psích zabíjačkách v rómskych osadách rozvírili debatu o potrebe väčšej ochrany zvierat. Tresty za ich týranie sa zvyšujú a možno sa pôjde ešte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chcú do boja s brutálnymi psími zabíjačkami nasadiť Zvieraciu políciu
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Nedávno poslanci schválili novelu trestného zákona, ktorá zavádza prísnejšie tresty za týranie i zanedbanie starostlivosti o zviera. Páchateľ môže ísť za mreže až na päť rokov. Do platnosti má vstúpiť 1. novembra. Sme rodina avizuje, že chce navrhnúť aj vznik Zvieracej polície.

Novinka pre ochranu zvierat

Hnutie Sme rodina na Facebooku zverejnilo video s poslancom Jaroslavom Karahutom, ktorý je spolutvorcom novely trestného zákona. Podľa nej môže zanedbanie starostlivosti o zvieratá skončiť aj väzením. Poslanec však chce ísť ešte ďalej.

„Ešte v tomto volebnom období budeme presadzovať v NR SR prijatie zákona o zriadení Zvieracej polície, ktorá je vo viacerých štátoch sveta účinným nástrojom na znižovanie kriminality v oblasti týrania zvierat,“ hovorí J. Karahuta.

Myšlienka Zvieracej polície sa začala realizovať už v roku 2012 ako občianska iniciatíva v Nitre. „Zvieraciu políciu sme sa rozhodli založiť po vzore iných organizácii v zahraničí ako je S.P.C.A. Houston alebo iné,“ uviedol v tom čase zakladateľ Zvieracej polície Patrik Jager pre Dnes24

Už za pár dní fungovania nahlásili Nitrania na Zvieraciu políciu niekoľko prípadov zlého zaobchádzania s nemými tvárami. Štátna inštitúcia však bude mať nepomerne väčšie kompetencie konať.

Parlament v akcii

Poslanec Karahuta vo videu zdôraznil, že „nás čaká ešte veľa práce, hlavne u marginalizovaných skupín a rómskeho obyvateľstva.“ Narážal tým na medializované psie zabíjačky, kde psov brutálne zabíjali a vyrábali z nich masť. Treba povedať, že tieto praktiky sú už dnes nelegálne, ale podľa hygienikov i polície je veľmi ťažké ich postihovať.

„Pes a mačka sú spoločenské zvieratá a určite nie potravinové, preto je absolútne neprípustný ich chov za účelom produkcie a získavania potravín,“ uviedol Karahuta.

Dodal, že na pôde parlamentu zriadil pracovnú skupinu „Veterinárna starostlivosť a ochrana zvierat“, ktorá sa bude zaoberať všetkými podnetmi, pripomienkami, ale aj legislatívnymi návrhmi na maximálne potlačenie všetkých foriem zneužívania a týrania zvierat.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM