Veronika Hunyadiová Rôzne

Poradca všetkých záhradkárov slávi JUBILEUM. Profesor Hričovský oslavuje 90 rokov

Meno, ktoré určite pozná každý záhradkár. Najznámejší slovenský ovocinár Ivan Hričovský, ktorý dlhé roky radí pestovateľom a záhradkárom, sa dožíva krásneho životného jubilea.

Ilustračný obrázok k článku Poradca všetkých záhradkárov slávi JUBILEUM. Profesor Hričovský oslavuje 90 rokov
Zdroj: Facebook.com/Rady do záhrady - prof. Ivan Hričovský

Profesor Ivan Hričovský, ikona a poradca slovenských záhradkárov, sa dnes 23. januára 2022 dožíva úžasných 90 rokov.

Jablko denne

Profesor Hričovský vystupuje a radí divákom vo viacerých televíznych reláciách a obľúbený je aj na sociálnej sieti. Stránka Rady do záhrady – prof. Ivan Hričovský má viac ako 130-tisíc sledovateľov. Začínajúci aj skúsení záhradkári tam nájdu rôzne rady a tipy pri pestovaní. Profesor je tiež autorom niekoľkých kníh.

„Drahí priatelia, poďakujte na stránke všetkým mojim sledovateľom a priateľom a dovoľte mi touto cestou poďakovať tým, ktorí mi dnes blahoželali k tomuto môjmu životnému jubileu a vôbec sledujú našu facebookovú stránku. Som úprimne dojatý z množstva priateľov, ktorí sa mi dnes už doteraz vôbec ozvali! Veľmi, ozaj veľmi si to vážim. S úctou, Ivan Hričovský,“ sprostredkovala facebooková stránka Hričovského slová.

A čo je kľúčom k zdraviu a dlhovekosti? „V starom anglickom porekadle: an apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko – je kus pravdy. Jedno jablko obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Oba druhy vláknin redukujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia ciev, mozgovej porážky, srdcového infarktu. Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vzniknutého v pečeni,“ prezrádza tajomstvo profesora RTVS. Vo verejnoprávnej televízii vystupuje profesor v relácii Farmárska revue.

Ivan Hričovský

RTVS pri príležitosti jubilea zhrnula aj profesorov životopis. Ivan Hričovský sa narodil v Hornom Hričove v roku 1932. Po ukončení Vysokej školy záhradníckej v Lednici na Morave v roku 1955 začínal s ovocinárskym výskumom v Šľachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach. Nasledovalo pôsobenie vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch (1969–1977), potom vo Výskumnom ústave ovocných a okresných drevín v Bojniciach.

Od roku 1989 prednášal na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Tu stál pri vzniku Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Náš najznámejší pomológ radí pestovateľom aj z pozície kedysi dlhoročného predsedu Slovenského zväzu záhradkárov (1990–2010), kde je dnes čestným predsedom republikového výboru. Rady záhradkárom v knihe Ovocná záhrada – práce podľa mesiacov je jeho najznámejší bestseler, ktorý vychádza opakovane v mnohých vydaniach.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM