Rastislav Búgel Zo Slovenska

Ponúkajú vám v stánku pri ceste slovenské melóny? KLAMÚ! Tie naše ešte len rastú

Na Slovensku sa rozbehol nový druh podvodu. Ak vám v tomto období predajca v stánku pri ceste tvrdí, že predáva slovenské melóny, klame.

Ilustračný obrázok k článku Ponúkajú vám v stánku pri ceste slovenské melóny? KLAMÚ! Tie naše ešte len rastú
Zdroj: Unsplash.com

Ak v tomto čase natrafíte pri ceste alebo na trhu na predajcu, ktorý vám tvrdí, že predáva slovenské melóny, mali by ste zbystriť. Ako upozorňuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), v tomto období ešte predávané melóny rozhodne zo Slovenska nie sú. Upozorňuje preto, aby sa ľudia nenechali nalákať nepoctivým obchodníkom.

Slovenské melóny ešte nie sú!

SPPK uvádza, že slovenské melóny v polovici júna ešte len rastú na poliach južného Slovenska. Oslovila pestovateľov a tí potvrdili, že ich melóny ešte len budú kvitnúť alebo sa ešte len začínajú vytvárať drobné plody.

Prvé slovenské melóny z tohtoročnej úrody, ktoré sa pestujú voľne na poliach, sa budú zbierať najskôr o mesiac, v polovici júla.

Melóny z fóliovníkov prídu na rad o niečo skôr, pravdepodobne začiatkom júla.

„Aj ja osobne som sa v týchto dňoch stretol s predajom slovenských melónov pri cestách. Žiadne slovenské melóny to nie sú. Ide o vedomé klamanie zákazníka. Pôvod týchto melónov nepoznáme a môžeme aj oprávnene polemizovať, nakoľko sú bezpečné pre náš organizmus. Melóny z mimoeurópskych krajín sú pestované za iných podmienok ako v Európskej únii. Prípravky na ochranu rastlín sa mimo únie používajú v oveľa väčšej miere než v únii,“ hovorí Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Podvodníci s melónmi

Nečestní predajcovia tak využívajú nevedomosť zákazníkov. „Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, kedy a ktoré slovenské ovocie a zelenina sa dá v čerstvom stave kúpiť. Poďme preto viac so zákazníkmi hovoriť o sezónnosti, aby sme viac podporili našu produkciu, nie dovážanú. Prírodu nemôžeme naháňať, aj slovenské melóny potrebujú čas na to, aby zakvitli, narástli a dozreli. Apelujem preto na spotrebiteľov, aby nakupovali s rozumom a nedali sa nachytať,“ vyzval podpredseda SPPK Jozef Šumichrast.

Melónov dovážame čoraz viac

Slovensko podľa SPPK nie je sebestačné v produkcii melónov. „Poľnohospodárov, ktorí sa dnes ešte stále venujú tomuto artiklu poľnohospodárskej produkcie, zostalo už len torzo. Podľa Komoditnej situačnej a výhľadovej správy za zeleninu sme v roku 2022 pestovali dyňu červenú na výmere 83 ha pri produkcii 3 573 ton. Melón cukrový sme zbierali len z 25 ha pri produkcii 306 ton. Ekonomika pestovania nepustí, viaceré firmy v minulosti skončili s produkciou melónov pre nárast dovozov lacných melónov zo zahraničia, ktoré dozrievajú aj podstatne skôr,“ uvádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Kým v roku 2010 sa na Slovensko doviezli melóny za 10 miliónov eur, v roku 2020 sa dovoz takmer zdvojnásobil na hodnotu 18,7 milióna eur. Vlani sa dokonca dovoz ešte zvýšil. „Zahraničných melónov sa k nám doviezlo za viac ako 35,5 mil. eur. Z európskych krajín dominujú importy najmä zo Španielska, Maďarska a Grécka,“ dodala SPPK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM