Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Poľskom otriasa škandál: Mníšky BRUTÁLNE MLÁTILI postihnuté deti a zatvárali ich DO KLIETOK

Rehoľné sestry sa mali k autistickým dievčatám správať nevídane kruto. Z ich praktík behá mráz po chrbte.

Ilustračný obrázok k článku Poľskom otriasa škandál: Mníšky BRUTÁLNE MLÁTILI postihnuté deti a zatvárali ich DO KLIETOK
Zdroj: pixabay.com

Poľskom otriasol škandál. Na svetlo sveta sa dostal príbeh rehoľných sestier, ktoré kruto ubližovali autistickým deťom. Obeťami bezcitného zaobchádzania malo byť 47 detí, väčšinou šlo o dievčatá.

Informujú o tom novinky.cz odvolávajúc sa na poľský portál wiadomocsi.wp.pl.

Celá vec praskla, keď opísali hrôzostrašné praktiky v Domove sociálnych služieb v Jordanowe tri terapeutky. Terapeutky vystupujú pod menami Wanda, Monika a Ola. Ženy sa verejne vyjadrili, že tento ústav nie je domom pomoci, ale domom hrôzy. Ako sa dalo čakať, následne dostali výpoveď.

Dobité do krvi

Mníšky mali na násilné spôsoby nabádať aj samotné terapeutky. Lepšie než objatie autistického dieťaťa bola podľa nich poriadna spŕška faciek a poníženie pred ostatnými.

„Dve mníšky, Alberta a Tereza, v tom vynikali, no deti bila aj riaditeľka zariadenia. Mlátili ich hlava-nehlava, často rúčkou od mopu. Facky boli na dennom poriadku. Kopali ich, kým nespadli na zem. Často skončili celé zakrvavené,“ prezradili hrozivé detaily terapeutky.

Rehoľné sestry nešetrili ani vulgarizmami. Terapeutky citovali jednu z mníšok, z jej slov mrazí.

„Vstávaj, ku**a! Ak neprestaneš, zabijem ťa. Tvoja matka je prostitútka a porodila ťa v stajni,“ mala na jedno z dievčat kričať mníška.

Trest v klietke

Ďalšou z brutálnych metód rehoľníčok bolo zatváranie „neposlušných“ zverenkýň do kovovej klietky. V tej museli dievčatá stráviť celých 24 hodín, pričom ich mníšky nepustili ani na záchod.

„Ako vyzerali po takomto dni trestu, sa nedá ani opísať,“ povedali terapeutky novinárom.

Podľa žien, ktoré na prípad upozornili, sa mníšky dôsledkov nebáli. Väčšina prevažne ťažko autistických dievčat totiž pochádza zo sociálne odčlenených rodín a ich príbuzní sa o ne dlhodobo nezaujímajú. Rehoľné sestry teda v trýznení bezbranných detí pokračovali a nečakali, že sa to dostane na verejnosť.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM