Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Postihnutú tínedžerku ZNÁSILNIL vlastný strýko: Interupciu jej odmietlo niekoľko lekárov

Bezmocné 14-ročné dievča sa stalo obeťou sexuálneho útoku svojho strýka. Nechcené tehotenstvo jej však lekári odmietali ukončiť.

Ilustračný obrázok k článku Postihnutú tínedžerku ZNÁSILNIL vlastný strýko: Interupciu jej odmietlo niekoľko lekárov
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Je známe, že interupčné zákony v Poľsku patria k najprísnejším v Európe. Médiami za posledné mesiace rezonovalo už viacero konkrétnych prípadov, kedy boli interupcie odopreté ženám, ktorým tehotenstvo ohrozovalo zdravie a život.

Séria odmietnutí

Najnovší prípad je o to citlivejší, keďže ide o mentálne postihnuté 14-ročné dievča, ktoré bolo navyše obeťou znásilnenia. O prípade píše The Guardian.

Tínedžerku mal dokonca znásilniť rodinný príslušník, jej vlastný strýko. Dievča krátko na to zistilo, že čaká dieťa.

O tehotenstve údajne vedela jej teta, kým však nezistila, ako k nemu došlo, nepokúsila sa dievčaťu pomôcť ísť na potrat. Napokon rodina lekára vyhľadala, stretla sa ale s odmietnutím. A to opakovane a na viacerých klinikách. Hoci v Poľsku je interupcia legálna po sexuálnom napadnutí alebo ak ohrozuje zdravie matky, lekári si môžu uplatniť výhradu svedomia. Presne to urobili aj v tomto prípade.

Po tom, čo na prípad upozornila oragnizácia za ženské práva Federa, sa napokon našla klinika, kde dievčaťu interupciu vykonali.

Ohlasy v Poľsku

Príbeh postihnutej tínedžerky zarezonoval aj v zahraničí a za neprijateľný ho nakoniec označili aj poľskí politici.

„Sme zhrození týmto prípadom, naše stanovisko je jednoznačné,“ povedal novinárom poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Poslankyňa Barbara Nowacka uviedla, že opozícia pripraví návrh zákona, ktorý bude regulovať používanie výhrady svedomia o lekároch.

Vládny ombudsman Marcin Wiacek upozornil, že prípad ukazuje nedostatky v právnom systéme a podľa neho mala byť rodina pacientky informovaná o nemocniciach ochotných interupciu vykonať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM