ELA Správy Rôzne

Počasie nám dá ZABRAŤ: Slovensko zasiahne dávka saharského prachu NAPLNO!

Po príjemných jarných dňoch počas minulého týždňa nás začiatkom týždňa zasiahla víchrica Khusru, ktorá na naše územie priniesla nepríjemný vietor, výrazné ochladenie a sneženie aj do nižších polôh.

Ilustračný obrázok k článku Počasie nám dá ZABRAŤ: Slovensko zasiahne dávka saharského prachu NAPLNO!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V priebehu pondelka sa výrazne ochladilo a teploty poklesli aj o takmer 10 °C v priebehu pár hodín. K ochladeniu sa pridalo husté sneženie, ktoré v niektorých severnejších lokalitách vytvorili aj súvislú snehovú pokrývky do výšky 5 cm. A to nie je všetko.

Nad naše územie opäť po kratšej pauze mieri saharský prach, ktorý sa bude vo zvýšenej koncentrácii nachádzať v atmosfére nad územím Slovenska, informuje iMeteo.sk.

Kedy udrie naplno?

Už v stredu sa bude saharský prach nachádzať v atmosfére nad celým naším územím, avšak len v menšej miere. Vo štvrtok sa však koncentrácia saharského prachu nad Slovenskom výrazne zvýši.

„Vo štvrtok nás teda zasiahne dávka saharského prachu naplno. V poobedňajších hodinách bude zaťaženie prachom najvýraznejšie, a to až 463 mgr/m2, a to nad celým Slovenskom,“ dodáva iMeteo.

Množstvo saharského prachu v ovzduší sa v tento deň prejaví najmä v zníženej dohľadnosti a vo sfarbení oblohy, ktorá bude nadobúdať žltastý až hnedkastý nádych.

Prach bude padať aj so zrážkami

Podvečer sa môže saharský prach so zrážkami objaviť najmä na juhozápade Slovenska a počas noci zo štvrtka na piatok bude znečisťovať autá a balkóny na celom území Slovenska.

V južných okresoch bude saharského prachu o niečo viac a jeho koncentrácia sa odhaduje na 218 mgr/m2, čo znamená, že saharského prachu na autách môže byť aj pomerne veľké množstvo.

„Po odznení nočných zrážok sa saharský prach z atmosféry nad Slovenskom vytratí. Umývanie áut alebo aj okien preto nateraz odložte a k umývaniu sa vráťte až cez víkend, kedy sa už saharský prach nebude nachádzať nad naším územím,“ dodáva iMeteo.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM