ELA Správy Rôzne

Po teplom víkende je tu OCHLADENIE a dorazia LEJAKY! Kde bude výdatný dážď?

Máme za sebou veľmi teplý víkend. Oba víkendové dni priniesli teploty, ktoré sa na našom území šplhali až k hranici +25 °C, v pondelok sa citeľne ochladilo.

Ilustračný obrázok k článku Po teplom víkende je tu OCHLADENIE a dorazia LEJAKY! Kde bude výdatný dážď?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V pondelok bude na studenom fronte dochádzať k výraznej tvorbe zrážkovej činnosti. Zrážky by mali byť aj výraznejšie, keďže nad východnou Európou sa nachádza pomerne výrazná tlaková výš, informuje iMeteo.sk.

„Zrážky počas dnešného dňa očakávajte predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, pričom ťažisko zrážok bude sústredené do Banskobystrického a Košického kraja,“ dodáva iMeteo.

Výstrahy

V pondelok podvečer treba najmä na východe, ale aj na juhu Slovenska rátať s dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre viaceré regióny, platí od 19.00 h až do utorka (25. 4.) večera. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha platí pre celý Košický kraj. Zároveň pre okresy Humenné, Prešov, Snina, Vranov nad Topľou a tiež pre okresy Lučenec, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota.

Miestami sa tam očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 45 milimetrov. V priebehu zajtrajších večerných hodín by mali zrážky na našom území ustávať.

Saharský piesok

„Dnes však okrem dažďa nie sú vylúčené ani búrky. Tie by však mali byť len slabšieho charakteru a dážď, ktorý sa bude na našom území vyskytovať v nadchádzajúcich hodinách, bude ešte niečím príznačný,“ informuje iMeteo.

V uplynulých dňoch došlo nad Saharou k piesočnej búrke, pri ktorej došlo k vychŕleniu obrovskej masy prachu do atmosféry. Ten poputoval až nad naše územie a dnešný dážď na seba naviaže tieto čiastočky prachu, ktoré spolu s kvapkami vody následne dopadnú na zem. Viaceré autá na strednom a východnom Slovensku tak budú opäť špinavé.

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM