Zo Slovenska

Po 10 dňoch prehodnotili LOCKDOWN: ZLÁ správa pre Slovákov! Ako budeme ďalej fungovať?

Vláda uplynulý týždeň zaviedla pre zlú pandemickú situáciu v krajine a vysoký počet hospitalizovaných ľudí v nemocniciach lockdown. Čo odporúča konzílium odborníkov?

Ilustračný obrázok k článku Po 10 dňoch prehodnotili LOCKDOWN: ZLÁ správa pre Slovákov! Ako budeme ďalej fungovať?
Zdroj: Pixabay.com

Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown o ďalších sedem dní, teda do 16. decembra. Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu.

Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Zníženie mobility je podľa Konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19.

K zlepšeniu nedošlo

Rezort zdravotníctva konštatuje, že epidemická situácia sa na Slovensku, desať dní od zavedenia lockdownu, viditeľne nezlepšila. „Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10.000 pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 osciluje okolo úrovne 3400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38 percent,“ uvádza Eliášová.

Pripomína, že na uvoľňovanie opatrení pre očkovaných ľudí a pre tých, ktorí prekonali ochorenie, bol podmienkou pokles nových prípadov.

Nemocnice prijmú denne 375 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 25 pacientov viac, než bol denný priemer pred týždňom, poukazuje ministerstvo. Dodáva, že výrazne rastú príjmy pacientov v nemocniciach v Trenčianskom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Záujem o očkovanie rastie

Dobrou správou je podľa MZ nárast záujmu o prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovanosť dospelej populácie aspoň prvou dávkou vakcíny je 58 percent.

Práve očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19,“ podotkla Eliášová s tým, že v novembri bolo do nemocníc prijatých 10 300 pacientov, z toho 8400 nezaočko­vaných.

Vláda uplynulý týždeň zaviedla pre zlú pandemickú situáciu v krajine a vysoký počet hospitalizovaných ľudí v nemocniciach lockdown. Vládny kabinet avizoval, že po desiatich dňoch dôjde k prehodnoteniu opatrení.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM