Magazín Cestovanie

Plánujete si letnú dovolenku? ANALÝZA ukázala, kde vychádza NAJLACNEJŠIE

Okrem vybraných letovísk Grécka, Talianska, Chorvátska, Francúzska a Španielska v Stredomorí boli do porovnania zaradené aj tzv. Turecká riviéra a Kanárske ostrovy.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete si letnú dovolenku? ANALÝZA ukázala, kde vychádza NAJLACNEJŠIE
Zdroj: TASR/AP

Slovákov vyjde toto leto najmenej dovolenka pri mori v Grécku a Turecku, medzi cenovo výhodné patria aj rezorty v Španielsku a na Malte.

Drahšie ceny

Chorvátsko však výrazne zdvihlo ceny ubytovania a zaradilo sa tak spolu s Francúzskom medzi najdrahšie destinácie pri Stredozemnom mori.

Vyplýva to z porovnávacej analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií pre obdobie 1. júl – 31. august 2022 vypracoval broker CapitalPanda.

Chorvátsko na špici

Zlacnenie alebo zdraženie ceny zájazdov podľa analýzy priamo súvisí s ekonomickou kondíciou jednotlivých krajín. Grécko a Španielsko trápi vysoká miera nezamestnanosti a celkovú situáciu ešte zhoršil dosah pandémie.

Turecko zasa bojuje so závratnou infláciou, ktorá spôsobuje oslabovanie tamojšej meny, a tým aj zlacňovanie zájazdov pre zahraničných turistov.

Analýza konštatuje, že Chorvátsko v tejto sezóne už bude patriť k najdrahším turistickým destináciám pri Stredozemnom mori. V priemere narástli ceny pre tohtoročnú sezónu medziročne o 20 – 25 %, ale výnimkou nie je ani 50-percentné zvýšenie cien.

Najdrahšou zo skúmaných destinácií pre letnú dovolenku je Azúrové pobrežie vo Francúzsku. To analýza vysvetľuje okrem iného tým, že tamojší hotelieri cielia na inak ekonomicky situovanú klientelu ako tradičné rezorty, ktorých cieľom je hlavne stredná trieda.

S výnimkou Chorvátska a Turecka sa všetky vybrané destinácie nachádzajú na území eurozóny. Ceny dovoleniek v Chorvátsku a Turecku tak môžu podliehať kurzovým výkyvom lokálnych mien práve voči euru.

V prípade Chorvátska je však pravdepodobnosť výrazného kolísania kurzu kuny voči euru nepomerne nižšia než u tureckej líry. Tureckú ekonomiku trápi už niekoľko rokov dvojciferná inflácia, ktorá sa v posledných mesiacoch dramaticky zvyšuje.

Pozitívne riziko

Podľa analýzy sa dá očakávať ďalšie oslabovanie tureckej líry, pričom nie je jasné, nakoľko sa premietne do koncových cien letných pobytov, keďže týmto smerom vychýlený kurzový rozdiel predstavuje potenciálny zisk pre cestovnú kanceláriu.

Dá sa však podľa analytikov očakávať, že o prípadný kurzový zisk sa cestovná kancelária s klientom podelí. Analýza podotýka, že v každom prípade ide o kurzové riziko, ktoré má na klientov potenciálne pozitívny dosah.

Analytici brokera CapitalPanda mapovali ceny v obľúbených destináciách pre najčastejšie dĺžky pobytu, rôzne typy stravovania a pre rôzne kvalitatívne kategórie hotelov.

Medzi ďalšie kritériá patrili čo najkratšia vzdialenosť k pláži alebo prítomnosť bazénu v rámci daného rezortu. Vo všetkých prípadoch ceny zahŕňajú leteckú dopravu a zodpovedajú obdobiu od 1. júla do 31. augusta 2022, teda obdobiu letných školských prázdnin.

Ceny sú výsledkom váženého priemerovania a pri výbere konkrétnej ponuky sa môžu od priemeru líšiť. Okrem vybraných letovísk Grécka, Talianska, Chorvátska, Francúzska a Španielska v Stredomorí boli do porovnania zaradené aj tzv. Turecká riviéra a Kanárske ostrovy.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM