Magazín

Pestrofarebné LEGO kocky zaplavili svet: Ich dizajn sa nezmenil už 65 ROKOV!

Legendárna stavebnica Lego oslavuje významné výročie. Pozrite si tie najväčšie zaujímavosti a rekordy zo sveta hračky, ktorá dobyla celý svet.

Ilustračný obrázok k článku Pestrofarebné LEGO kocky zaplavili svet: Ich dizajn sa nezmenil už 65 ROKOV!
Zdroj: Unsplash.com

V sobotu 28. januára uplynulo 65 rokov od momentu, kedy bol zaregistrovaný patent na umelohmotnú kocku stavebnice Lego. Za svetoznámou spoločnosťou, ktorá vznikla už v roku 1932, stojí dánsky tesár Ole Kirk Christiansen. Firma sa spočiatku zameriavala na výrobu drevených hračiek.

Dizajn, ktorý sa nemení

Otcom predchodcu dnešných plastových stavebníc je Hilary Fisher Page, ktorý prišiel s nápadom drevených kociek, ktoré by bolo možné na seba pripínať a vytvárať tak stabilné diela. Neskôr spoločnosť vymenila drevo za plast a predajný hit bol na svete.

Dizajn plastovej Lego kocky uzrel svetlo sveta v roku 1958 a používa sa až do dnešných dní.

O desať rokov neskôr v dánskom mestečku Billund otvorili prvý Legoland. Sláva plastovej stavebnice rástla a postupne dobyla celý svet. Trvalo ďalších desať rokov a Lego dostalo dnes už ikonické minifigúrky. Postupne vznikali rôzne tematicky ladené sety (rytieri, vesmírne lode, dinosaury a iné).

Svet Lega je plný zaujímavostí. Vybrali sme pre vás niekoľko tých najlepších.

Prečítajte si tiež

TOP zaujímavosti o Legu:

  1. K Legu už dlhé desaťročia patria aj tematické zábavné parky. Legolandy lákajú milióny návštevníkov po celom svete. Úplne prvý otvorili už v roku 1968.
  2. Tri najdlhšie vyrábané série sú Lego City, Lego Castle a Lego Technic.
  3. Pri Legu Technic ešte ostaneme. Koncept náročných pohyblivých modelov vznikol v roku 1977 ako Expert Builder. Názov Technic získal až po premenovaní v roku 1984.
  4. Úplne prvou licencovanou sériou bolo Lego Star Wars. Postupne ju nasledovali ďalšie známe značky: Batman, Indiana Jones, Jurský Svet, Harry Potter a iné.
  5. Spoločnosť je známa tým, ako citlivo vníma celosvetové trendy a dokáže na ne okamžite zareagovať. Nevyhla sa tak ani výrobe počítačových hier. Vôbec prvým vydaným titulom bol v roku 1997 Lego Island.
  6. V roku 2014 sa Lego dostalo na plátna kín. Diváci si užili animovaný film Lego Príbeh od spoločnosti Warner Bros.
  7. Minifigúrky Lego začali z výrobných liniek schádzať v roku 1978. Od tej doby doslova zaplavili celý svet. Vyrobilo sa ich už viac ako 5 miliárd kusov!
  8. Názov Lego vznikol ako skratka dvoch dánskych slov LEG a GODT, ktorých doslovný preklad znie „hrať sa dobre“.
  9. Kompatibilita jednotlivých Lego stavebníc je úplne stopercentná. Každá jedna kocka vyrobená od roku 1958 je vymyslená tak, aby sa dala spojiť s akoukoľvek inou Lego kockou.
  10. Keby sme všetky vyrobené kocky rozdelili medzi všetkých ľudí na Zemi, každý z nás by vlastnil v priemere 86 originálnych Lego kociek.
  11. Spoločnosť si zakladá na kvalite. Aj tak však môže prekvapiť skutočnosť, že iba 18 kusov z jedného milióna vyrobených kociek je vadných a nikdy neopustia brány továrne.
  12. Stavebnice už od nepamäti podporujú kreativitu. Platí to aj o Legu. Svedčí o tom aj fakt, že zo šiestich kociek formátu 8×2 môžete poskladať neuveriteľných 915 103 765 k­ombinácií!
  13. Lego ide na dračku hlavne počas vianočných sviatkov. Každú jednu sekundu sa vtedy na celom svete predá 28 balení, čo predstavuje viac ako 100-tisíc predaných balení každú jednu hodinu.
  14. Možno to bude znieť divne, no Lego je najväčším výrobcom kolies na svete. Ročne ich vyrobí viac ako 300 miliónov. Samozrejme ide o kolieska pre stavebnice.
  15. Lego láka aj milovníkov rekordov. V roku 2009 tak James May postavil prvý dom, kompletne vyrobený z Lego kociek. Potreboval na to 3,3 milióna kúskov stavebnice.
  16. V továrni Billund v Dánsku vyrobia približne 35-tisíc Lego kociek za minútu.
  17. Najväčšou predávanou stavebnicou Lego je Art Mapa sveta s viac ako 11-tisíc dielikmi. Eiffelova veža je druhá najväčšia s 10 001 kockami a TOP 3 uzatvára Titanic, ktorý sa skladá z 9 090 dielikov.
  18. Každý, kto niekedy stúpil na Lego kocku potvrdí, že je to jedna z najhorších bolestí, aké môžete v domácich podmienkach zažiť. O to prekvapivejšie vyznieva fakt, že existuje svetový rekord v chodení po kúskoch stavebnice naboso! Guinnesova kniha rekordov mala v roku 2020 nový zápis, keď Salacnib „Sonny“ Molina (USA) prekonal vzdialenosť neuveriteľných 5 082 metrov. Čítate správne. Viac ako 5 kilometrov naboso po Lego kockách!
  19. Fantázii sa medze nekladú. Dokazuje to aj prípad mladíka z Andorry. Ten sa narodil bez pravého predlaktia a práve to stálo za zrodom neuveriteľného diela. V roku 2017 vytvoril prvú funkčnú protetickú ruku z Lego kociek. Postupne svoj model vylepšoval a štvrtá verzia už obsahovala aj motoricky ovládané zápästie a prsty.
  20. Austrálčan Frank Smoes vlastní najväčšiu Lego zbierku na svete. Zbieraniu sa začal venovať v roku 1980. V roku 2017 jeho zbierka obsahovala 3 837 stavebníc a viac ako 8-tisíc figúrok.

Myslíte si, že svetoznáma hračka vás už nemá čím prekvapiť? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: NAJ zaujímavosti o svetoznámej stavebnici Lego. Poznáte ich všetky?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM