Zo zahraničia

Tomu sa povie PEKLO na zemi! Otvorili novú MEGA basu pre 40-TISÍC väzňov

Komplex pre desiatky tisíc odsúdených sa pravdepodobne stane najväčším väzením na svete. Architekti hovoria o takmer nulovej šanci na útek.

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa povie PEKLO na zemi! Otvorili novú MEGA basu pre 40-TISÍC väzňov
Zdroj: Twitter.com/Nayib Bukele

Salvador otvoril nové väzenie s neuveriteľnou kapacitou 40-tisíc väzňov s názvom Centrum pre zamedzenie terorizmu (CECOT). Určené bude primárne pre členov zločineckých gangov, ktorí boli zadržaní počas veľkej akcie zameranej na boj proti organizovanému zločinu.

Salvadorský prezident Nayib Bukele v piatok 24. februára potvrdil, že do nového väzenského komplexu presunuli prvých dvetisíc odsúdených. ”Toto bude ich nový domov, v ktorom budú žiť desiatky rokov, neschopní ešte viac ublížiť obyvateľom,” napísal na sociálnej sieti Twitter.

Dve toalety pre sto väzňov

Prezident Bukele vyhlásil vlani v marci vojnu gangom. Prijal mimoriadne opatrenia, ktoré napríklad dovoľovali zatýkanie bez príkazu na zadržanie. Počas akcie zatkli viac ako 64-tisíc podozrivých. Stalo sa tak po sérii vrážd spojenými s členmi zločineckých gangov, po ktorých bol vyhlásený výnimočný stav.

Stavba väzenia trvala približne sedem mesiacov. V komplexe s rozlohou 166 hektárov, ktorý stojí 74 kilometrov od hlavného mesta San Salvador, stojí osem budov, v ktorých odsúdených nečaká žiadny luxus. V každej z nich sa nachádzajú desiatky spoločných ciel, každá pre vyše sto väzňov.

Podľa BBC sú v každej bunke len dve umývadlá a dve toalety.

Prečítajte si tiež

Nulová šanca na útek

Desiatky tisíc väzňov bude nepretržite strážiť 600 vojakov a 250 policajtov. Podľa architektov bude útek z väzenia takmer nemožný. Bezpečnostné opatrenia tvorí sedem bezpečnostných zón. Prvou sú samotné cely vystužené oceľou. Ďalej je to niekoľko obvodových stien, hliadkových zón, elektrické oplotenie a 19 strážnych veží.

Podľa niektorých zdrojov by sa mal komplex stať najväčším väzením planéty. Guinnesova kniha rekordov eviduje ako najväčšiu basu na svete väzenie na predmestí tureckého Istanbulu, kde bolo v novembri 2019 umiestnených takmer 23-tisíc odsúdených.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM