Zo Slovenska Politika

Patológ a súčasný tajomník, ekonóm aj diplomat: Unikli MENÁ ministrov úradníckej vlády

Slovensko bude mať historicky prvú úradnícku vládu. Na verejnosť sa už dostali mená ľudí, ktorí majú nahradiť doterajších ministrov.

Ilustračný obrázok k článku Patológ a súčasný tajomník, ekonóm aj diplomat: Unikli MENÁ ministrov úradníckej vlády
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka Zuzana Čaputová o týždeň vymenuje úradnícku vládu. Povedie ju viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Ministri už zrejme mená svojich nástupcov poznajú. Oficiálne ich však má zverejniť prezidentka. Denník Postoj však zverejnil zoznam ľudí, ktorí by sa v novom kabinete mali objaviť.

Prečítajte si tiež

Mená nových ministrov

Ministerstvo zahraničia má prebrať Hegerov poradca pre zahraničnú politiku a diplomat Miroslav Wlachovský.

Šéfom ministerstva financií má byť Michal Horváth, ktorý je v súčasnosti hlavným ekonómom Národnej banky Slovenska a tiež riaditeľom odboru ekonomických a menových analýz.

Veroniku Remišovú na čele rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie má nahradiť Lívia Vašáková, ktorá vedie Národnú implementačnú a koordinačnú autoritu (NIKA).

Rezort zdravotníctva má viesť patológ a v súčasnosti štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. Štátni tajomníci by sa podľa denníka Postoj mali ujať aj iných ministerstiev.

Nevyslovia jej dôveru

„Budeme mať úradnícku vládu, ktorú sme tu od vzniku SR nemali. Hlas-SD ju bude rešpektovať, ale dôveru jej nevyslovíme. Ak príde s návrhmi, ktoré pomôžu zlepšiť život v tejto krajine, môže počítať s podporou našej strany. Verím, že prezidentka za ministrov dosadí odborníkov a nezostane v nej žiadny zo súčasných dočasne poverených ministrov ani politikov, ktorí si ešte na poslednú chvíľu chceli nakradnúť,“ zdôraznil Pellegrini. Vyjadril nádej, že nástupom úradníckej vlády sa zlá atmosféra v spoločnosti aspoň trocha upokojí.

Podľa neho avizovaný premiér úradníckej vlády, ktorým sa má stať viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, spĺňa predstavy o premiérovi vlády odborníkov bez politického zafarbenia.

Pellegrini zdôraznil, že Hlas-SD je pripravený na akýkoľvek termín parlamentných volieb, ale snahou stále zostáva vyrokovať ich skorší termín než 30. september.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM