Aktualizované han Zo Slovenska

Pápež PRISTÁL v Bratislave! Pozrite, aký nabitý PROGRAM ho u nás čaká. Nudiť sa nebude! FOTO

Pápež František priletel v nedeľu popoludní na pastoračnú návštevu Slovenskej republiky. Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali traja najvyšší ústavní činitelia s delegáciou a slovenskí biskupi.

Ilustračný obrázok k článku Pápež PRISTÁL v Bratislave! Pozrite, aký nabitý PROGRAM ho u nás čaká. Nudiť sa nebude! FOTO
109
Galéria

Jeho apoštolská cesta na Slovensku potrvá štyri dni. Navštívi Bratislavu, Košice a Prešov. Program cesty vyvrcholí v Šaštíne, kde sa uskutoční svätá omša s homíliou Svätého Otca. Pre zaočkovaných je registrácia na podujatia s pápežom otvorená do polnoci.

Krátko po prílete pápeža sa rozozneli zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali na modlitbu za pápeža.

Veľké vítanie

Pápež priletel so svojou oficiálnou delegáciou a 80 novinármi. Na letisku ho na úpätí predných schodov lietadla privítala prezidentka Zuzana Čaputová.

Spolu s ňou ho privítali aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, a Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti.

Na letisku ho vítali aj premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ako aj viacerí slovenskí biskupi. Prítomný bol aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Chlebom a soľou

Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali pápeža podľa tradície chlebom a soľou. Svätý Otec dostal tiež kyticu z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín. Na letisku je zároveň približne 500 veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR.

Nasleduje predstavenie delegácií oboch strán a čestnej stráže. Prezidentka a pápež sa následne presunú do VIP salónika na letisku na krátke stretnutie.

Ďalšie aktuálne témy

Ďalší program

Z letiska sa pápež presunie na ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bude mať aj príhovor. Následne bude mať súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej.

Nedeľa 12. septembra 2021

BRATISLAVA

15:30 – Prílet na medzinárodné letisko v Bratislave

15:30 – Oficiálne prijatie na letisku

16:30 – Ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave – Príhovor Svätého Otca

17:30 – Súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave


Pondelok 13. septembra 2021

BRATISLAVA

09:15 – Privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci v Bratislave

09:30 – Zdvorilostná návšteva u prezidentky SR v Zlatom salóne Prezidentského pa­láca

10:00 – Stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave – Príhovor Svätého Otca

10:45 – Stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave – Príhovor Svätého Otca

15:00 – Stretnutie predsedu vlády s predstavenými Štátneho sekretariátu

16:00 – Súkromná návšteva centra „Betlehem“ v Bratislave

16:45 – Stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave – Príhovor Svätého Otca

18:00 – Stretnutie s predsedom parlamentu na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

18:15 – Stretnutie s predsedom vlády na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave


Utorok 14. septembra 2021

BRATISLAVA – KOŠICE – PREŠOV – KOŠICE – BRATISLAVA

08:10 – Odlet do Košíc

09:00 – Prílet na letisko v Košiciach

10:30 – Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať Svätý Otec na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove – Homília Svätého Otca

16:00 – Stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX. v Košiciach – Pozdrav Svätého Otca

17:00 – Stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach – Príhovor Svätého Otca

18:30 – Odlet do Bratislavy

19:30 – Prílet na medzinárodné letisko v Bratislave


Streda 15. septembra 2021

BRATISLAVA – ŠAŠTÍN – BRATISLAVA

9:10 – Modlitbové stretnutie s biskupmi v Národnej svätyni v Šaštíne

10:00 – Svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne – Homília Svätého Otca

13:30 – Rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave

13:45 – Odlet do Ríma

Aj toto vás môže zaujať:

Budú aj zvony

V nedeľu popoludní o 15.30 h sa na 12 minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali k modlitbe za pápeža Františka. Ten v tom čase pricestuje na pastoračnú návštevu Slovenska. Zvony budú zvoniť vo všetkých diecézach a eparchiách Slovenska, rozhodli biskupi Slovenska.

Na celoslovenskej úrovni zvonili zvony vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku naposledy v Nedeľu Božieho milosrdenstva (2021). Ľudí pozvali k modlitbe za tých, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 i za všetky ostatné obete pandémie. Predtým zvony pripomenuli 30 rokov od pádu komunizmu (2019).

„Pozývam všetkých, ktorí prejavia záujem, aby zintenzívnili modlitby za jeho cestu k našim susedom a k nám. Sme pred príchodom Petrovho nástupcu, sprevádzajme ho s modlitbou,“ uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Podotkol, že ľudia majú byť milosrdní a pohostinní voči všetkým, ktorí sa túžia stretnúť s pápežom Františkom.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Pápež František na septembrovej návšteve Slovenska (12. – 15. 9.) zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

Návšteva pápeža na Slovensku 12. - 15. 9. 2021
109
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM