VOCH Magazín Lifestyle

Pán Nado pozná 350-ročný recept na pohodu: Prináša vraj šťastie a zdravie

Pôvodný recept na šťastie a pohodu bol tak drahý, že by bol pre ľudí nedosiahnuteľný. Ukrýva sa vo vôni a dyme.

Ilustračný obrázok k článku Pán Nado pozná 350-ročný recept na pohodu: Prináša vraj šťastie a zdravie
12
Galéria

Chceli by ste poznať tajomstvo dobrého zdravia a šťastia? BBC zverejnilo, že je založené na recepte z tibetského budhistického kláštora v Indii, ktorý je starý viac ako 350 rokov.

Zostáva prísne stráženým tajomstvom a ukrýva ho neobyčajné kadidlo/vonné tyčinky.

Recept na pohodu

Na Slovensku kadidlo nie je až tak bežne používané doma, skôr v cirkevných obradoch, no po tomto článku sa možno stane súčasťou vášho denného rituálu. Má dlhú históriu a hlboký kultúrny význam. Určite však poznáte vonné tyčinky, ktoré sa zapália.

Viete, že najstaršie a najväčšie kadidlá svojho druhu sú vyrábané v krajine Bhután medzi Indiou a Tibetom? Sú vo forme prášku alebo tyčiniek.

Všetko, čo doňho dávajú, je organické a veľa z toho je zozbierané kočovníkmi vo vysokohorskom prostredí Himalájí. Zo surovín sa vyrobí masa podobná cestu, ktorá sa potom mení na pastu. Následne sa suší a krája na prútiky, je to naozaj dlhý proces. 350-ročný recept na „pohodu“ pozná len jeho tvorca, budhista Nado Poizokhang, ale pripravuje ho spolu s ním kopa ďalších budhistov.

Bol by drahý

„Prispôsobil som ho, pretože pôvodné množstvá šafranu boli také veľké, že dnes by kadidlo bolo pre bežných ľudí mimoriadne drahé a nedosiahnuteľné,“ povedal Nado.

Môžete ho nájsť v Číne, USA a Veľkej Británii, kde sa vyváža aj vo forme tyčiniek. Vyrába sa na rôzne účely, pre obrady, kráľovstvá, individuálne použitie, preto má aj niekoľko druhov.

Zo sveta

Základ šťastia

„Kadidlo vyvoláva pokoj v duši, a to je základ šťastia. Takže s každým prútikom, ktorý spravím, sa môžem podeliť o toto šťastie so svetom,“ povedal tvorca kadidla.

Prináša šťastie, potešenie a mentálny pokoj. Čo ďalej?

  • odstraňuje negatívnu energiu
  • pomáha pri bolesti hlavy
  • odstraňuje stres
  • uvoľňuje myseľ
  • stimuluje zmysly

Pozrite si fotogalériu, ako vzniká tento malý zázrak pri Himalájach.

Vonné tyčinky a kadidlo podľa 350-ročného tajného receptu prináša vraj pohodu
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM