han Zo Slovenska

Poriadne OSTRÁ kritika na Hegera: Príspevok 5 000 eur sa NETÝKA 70 % ľudí v zdravotníctve!

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) v súvislosti so schválením stabilizačného príspevku vyjadrilo znepokojenie a obavy. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Poriadne OSTRÁ kritika na Hegera: Príspevok 5 000 eur sa NETÝKA 70 % ľudí v zdravotníctve!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Stabilizačný príspevok sa netýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Upozornil na to Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý žiada vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu medzi zdravotníkmi a bezodkladne sa začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore.

„Toto opatrenie, ktoré si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur, určite nerieši kritickú situáciu v zdravotníctve, pretože sa nedotýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, predovšetkým ambulantných lekárov, ale aj iných poskytovateľov mimo nemocničných zariadení,“ upozornila prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Čo žiadajú od Hegera?

Vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o tom, že vláda príspevkom jasne ukazuje, že zdravotníctvo je pre ňu prioritou, sú podľa nej v príkrom rozpore s realitou.

„Žiadame preto vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu a napätie medzi jednotlivými zdravotníckymi sektormi, ako i samotnými zdravotníkmi. Zároveň tiež žiadame, aby sa bezodkladne začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore,“ uviedla Orosová.

Ďalšie aktuálne témy

Viac k príspevku

Vláda v pondelok (5. 12.) schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.

Vláda zároveň uložila ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) predložiť do konca roka návrh úpravy na zabezpečenie poskytnutia stabilizačného príspevku zdravotníckym pracovníkom v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckym pracovníkom a opatrovateľom vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM