JAB Rôzne

Originálne spišskonovoveské recepty: Ľudia nám prezradili, aké lahôdky si môžete urobiť z bazy

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj miestni obyvatelia. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Originálne spišskonovoveské recepty: Ľudia nám prezradili, aké lahôdky si môžete urobiť z bazy
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Spišskej sme vás už informovali v článku – Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Spišskej zadarmo nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Pani Viera zbiera bazu, pretože má bohaté využite. Najčastejšie z nej robí klasiku, akou je bazový sirup, ale nedá dopustiť na šumienku z bazy – hlavne v letnom období je podľa jej slov lahodná a osvieži.

„V piatich litroch prevarenej vody rozpustíme pol kilogramu cukru. Po vychladnutí nalejeme do veľkej sklenenej fľaše. Pridáme päť odstopkovaných rozkvitnutých bazových kvetov, na kolieska nakrájaný citrón, uzatvoríme a odložíme na týždeň na slnečné miesto. Keď začne nápoj šumieť, scedíme ho do fliaš, odložíme do chladničky a do týždňa spotrebujeme,“ prezradila svoj recept.

Ako tvrdí Ivana z kvetov bazy je fantastický sekt. Dobre chladený dobre padne pri večernom posedení s priateľom či kamarátkami. Tu je jej rodinný recept. ,,4 hrste kvetov, 2 citróny na plátky, 1 polievkovú lyžicu vínneho octu, cukor, liter vody. Vodu prevarte a pridajte cukor, prelejte do nádoby, doplňte studenou vodou do 4,5 litra a pridajte aj ostatné ingrediencie. Všetko na 2 dni zakryte, potom preceďte a stočte. Nechajte stáť dva mesiace, podávajte chladené najlepšie s kockami ľadu,"

No nie len z kvetov bazy sa dajú pripraviť rôzne nápoje či jedlá. Ako nám prezradil Juraj z plodov bazy už niekoľko rokov robí bazové víno, ktoré podľa jeho slov chutí fantasticky. Na päť litrov vína potrebujeme približne štyri litre plodov z bazy čiernej, 4 litre vody, kryštálový cukor 250 gramov na 1 liter šťavy, 50 gramov hrozienok, kúsok škorice, voňavé klinčeky, celý ďumbier a 5 gramov droždia.

„Dobre vyzreté plody bazy čiernej opláchneme vodou, oberieme zo stopiek, zalejeme čistou vodou a 30 minút povaríme. Po prevarení hneď precedíme cez čistú gázu. Po odkvapkaní šťavu odmeriame, pridáme cukor, hrozienka, škoricu, klinčeky a ďumbier. Všetko spolu ešte povaríme. K vychladnutej šťave pridáme rozmrvené droždie. Všetko vlejeme do 5 litrovej fľaše, zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme špendlíkom. Fľašu dáme na teplé miesto, kde by za 7 dní malo byť víno vykvasené. Keď zmizne pena, víno sa vyčistí a ustáli, stiahneme ho do fliaš, uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Podávame, keď máme chuť," zasmial sa Juraj.

Máte aj vy o nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na buvalova@global24.sk.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM