Zo zahraničia

Orbánovi podporovatelia ŠOKUJÚ: Nastal čas vyhlásiť v Maďarsku KRÁĽOVSTVO?!

Spolok, ktorý podporuje maďarského premiéra Viktora Orbána, navrhuje zmeniť ústavu. Iniciuje tak zriadenie kráľovstva.

Ilustračný obrázok k článku Orbánovi podporovatelia ŠOKUJÚ: Nastal čas vyhlásiť v Maďarsku KRÁĽOVSTVO?!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Radovan Stoklasa

Maďarský občiansky spolok s názvom Združenie Zaujatie vlasti 2000 (Honfoglalás 2000 Egyesület), ktorý zvyčajne vydáva podporné stanoviská na adresu vlády premiéra Viktora Orbána i provládneho Pochodu mieru, sa domnieva, že nadišiel čas vyhlásiť v Maďarsku kráľovstvo. Napísal o tom v pondelok spravodajský server 168.hu.

Kráľovstvo bez kráľa

Spolok navrhuje zmeniť maďarskú ústavu v záujme rozvoja, bezpečnosti a národnej spolupatričnosti. „Iniciujeme, aby naša krajina v budúcnosti už nefungovala ako republika, ale ako kráľovstvo. Nech je Maďarsko kráľovstvom bez kráľa,“ píše sa vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu v rámci originálnej textovej služby agentúry MTI.

Spolok, ktorý sa pozitívne vyjadril aj o napadnutí Ukrajiny Ruskom, privítal, že vládny blok v parlamente v rámci novely ústavy 19. júla presadil zmenu názvov žúp (megye) na stolice (vármegye). Táto zmena bude platiť od 1. januára budúceho roka. Fidesz-KDNP v zdôvodnení pripomína, že od založenia Uhorska až do roku 1949 boli stolice základným územným prvkom štátnej správy.

Prečítajte si tiež

Ochrana „základných kameňov“

„Termín ‚vármegye‘ lepšie zdôrazňuje, že ústredným myšlienkovým motívom štátnej správy a štruktúry Maďarska je národná suverenita a prostredníctvom nej ochrana základných kameňov európskej civilizácie,“ zdôvodnil vtedy vládny blok.

Podľa vyhlásenia Združenia Zaujatie vlasti 2000, ktoré si všimli viaceré maďarské spravodajské servery, by vláda mohla svoje doterajšie úsilie dovŕšiť vyhlásením kráľovstva.

„Zaujatie vlasti“ (v maďarčine „honfoglalás“) je v maďarskej historiografii tradičný termín, ktorý zastrešuje sériu historických udalostí končiacich sa usadením starých Maďarov v strednej Európe na prelome 9. a 10. stor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM