han Zo zahraničia

OPAKUJÚ po Rusku? Čína začala vojenské cvičenia pri Taiwane! Dokedy budú TRVAŤ?

Čínska armáda začala vo štvrtok vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan.

Ilustračný obrázok k článku OPAKUJÚ po Rusku? Čína začala vojenské cvičenia pri Taiwane! Dokedy budú TRVAŤ?
Zdroj: Twitter.com/AJEnglish

Čína tieto manévre usporiadala iba deň po tom, čo predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

Čínska štátna televízia CCTV oznámila, že manévre sa začali o 12.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) a potrvajú až do nedele. Cvičenia budú zahŕňať aj paľbu ostrou muníciou.

Reportér agentúry AFP krátko po ich začiatku informoval, že čínska armáda odpálila v Taiwanskom prielive niekoľko projektilov. Tá neskôr vo vyhlásení uviedla, že zasiahli presne určené oblasti vo východnej časti Taiwanského prielivu.

Sú hrozbou

Podľa taiwanských predstaviteľov tieto manévre porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu.

Taiwan okrem toho vo štvrtok informoval, že nad jeho súostrovím Ťin-men preleteli neidentifikované stroje, pravdepodobne drony. Taiwanská armáda použila na ich odohnanie svetlice.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov, ktorá sa skončila v stredu, preto vníma ako provokáciu.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM