Správy

Onedlho môžeme čeliť ďalšej POHROME: Hrozí nedostatok kuchynského OLEJA

Zdá sa, že svet čelí ďalšej kríze. Nedostatkovým tovarom sa môže stať aj kuchynský olej.

Ilustračný obrázok k článku Onedlho môžeme čeliť ďalšej POHROME: Hrozí nedostatok kuchynského OLEJA
Zdroj: TASR/Roman Hanc , Pexels.com

Už onedlho môže nastať globálny nedostatok základnej kuchynskej suroviny – oleja. Ako informovala agentúra Bloomberg, za všetkým treba hľadaj obrovský boom biopalív.

Sucho aj vojna na Ukrajine

Krajiny po celom svete sa prikláňajú k využívaniu biopalív z dôvodu snahy o zníženie emisií a odklonu od fosílnych palív. Vlády tak siahajú po sójových bôboch, repke či dokonca aj živočíšnom tuku. Podľa Bloombergu je dopyt taký veľký, že výrobcovia biopalív začali dokonca skupovať použitý kuchynský olej a kal po výrobe palmového oleja.

„Vojna a extrémne počasie znižujú zásoby rastlinného oleja. Silné sucho zdevastovalo produkciu v Argentíne, ktorá je najväčším vývozcom sójového oleja. V Európe obmedzenie používania pesticídov toxických pre včely obmedzí pestovanie repky, ktorá je závislá na opeľovačoch, zatiaľ čo prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu zníži vývoz slnečnicového oleja,“ dodáva agentúra.

Keďže sa očakáva spomalenie rastu produkcie rastlinných olejov, podľa Thomasa Mielkeho z hamburského Oil World by biopalivá mohli v druhej polovici roka dostať globálny trh do deficitu.

Prečítajte si tiež

USA, Európa, Brazília a Indonézia sú najväčšími spotrebiteľmi bionafty, obnoviteľnej nafty a biotryskového paliva. V USA používajú na ich výrobu zmes surovín, ako je sójový olej, repkový olej, použitý kuchynský olej a živočíšne tuky. Európa na výrobu biopalív využíva zvyšky repkového oleja, Indonézia palmový olej a Brazília sójový olej.

Problémy hrozia aj spotrebiteľom

Očakáva sa, že tento trend by mohol hrať do kariet rozširovaniu produkcie kontroverzného palmového oleja. Ani ten však nemusí byť schopný pokryť zvýšený dopyt. Vplyvný obchodník Dorab Mistry očakáva rast ceny poľnohospodárskych produktov.

„V minulom roku ruská invázia na Ukrajinu narušila celosvetový obchod so slnečnicovým olejom a zvýšila dopyt po palmovom a sójovom oleji, čím sa ceny dostali na rekordné hodnoty. Ani vtedy väčšina krajín nezmiernila svoju politiku v oblasti biopalív, čo viedlo k zníženiu dopytu u niektorých spotrebiteľov rastlinného oleja, najmä z rozvojových krajín,“ upozorňuje Bloomberg.

Podľa Mielkeho z Oil World sa nedostatok olejov môže preniesť aj na bežného spotrebiteľa. „V obdobiach nedostatku dodávok sa potrebné prideľovanie dopytu nesmie odohrávať len na pleciach spotrebiteľov potravín,“ povedal Mielke a dodal: "Toto je lekcia, ktorú si musíme vziať z minulého roka.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM