Odzvoní posedeniam pri kávičke? Pre zmenu klímy sa môže stať vzácnejšou a DRAHŠOU!
Káva sa bude v budúcnosti popíjať pravdepodobne len pri špeciálnych príležitostiach.
Bez kávy si mnohí nedokážu predstaviť svoj deň. Tento lahodný nápoj sa však môže stať úzkoprofilovou komoditou, ktorá môže byť pre veľkú časť jej milovníkov čoskoro nedostupná.
Svet by mohol prísť o polovicu svojej najlepšej pôdy na pestovanie kávy, a to podľa scenára miernych dopadov klimatickej zmeny.
Brazília, ktorá je v súčasnosti najväčším svetovým producentom kávy, zaznamená úbytok pôdy na jej pestovanie o 79 %. Informuje o tom odborný časopis The Conversation, ktorý sa zaoberá znaleckými posudkami a analýzami.
Ohrozené plodiny
Švajčiarski vedci najnovšie zisťovali potenciálne vplyvy klimatických zmien na kávu, a popri tom sledovali aj ďalšie plodiny ako kešu oriešky a avokádo. „Všetky tri sú celosvetovo dôležité obchodné plodiny, ktoré v trópoch pestujú najmä drobní farmári,“ pripomína The Conversation.
Káva patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie nápoje. „Nová štúdia poukazuje na predpovedané klimatické zmeny, ktoré budú mať pravdepodobne za následok výrazné zníženie množstva pôdy vhodnej na pestovanie týchto plodín v niektorých hlavných regiónoch, kde sa v súčasnosti pestujú.“
To by zase mohlo ovplyvniť pestovateľov aj spotrebiteľov na celom svete. Stane sa len občasnou pochúťkou?
Vzácnejšia a drahšia
Odborníci pred touto skazou varujú a pripomínajú, aby sa pestovatelia prispôsobili prebiehajúcim zmenám v trópoch, „napríklad presunom plodín do iných oblastí, kde budú klimatické vplyvy miernejšie.“
Nebude to však podľa nich stačiť a nastane vysoké zdražovanie. „Zdá sa však pravdepodobné, že nech sa prijmú akékoľvek zmierňujúce opatrenia, mnohé tropické plodiny budú v budúcnosti vzácnejšie, a teda drahšie,“ dvíhajú varovný prst.
„Z lacného každodenného nápoja sa káva dokonca môže zmeniť na cenenú pochúťku, ktorú ochutnáte pri zvláštnych príležitostiach ako kvalitné víno,“ opisuje The Conversation.
Nové kávové veľmoci?
Výskum zašiel ešte ďalej a uverejnil prekvapivý rozsah a zložitosť vplyvov klimatických zmien na pestovanie plodín v trópoch. Niektoré krajiny budú pravdepodobne zo zmeny klímy profitovať.
„Napríklad niektoré časti Číny, Argentíny a USA sa pravdepodobne stanú vhodnejšími na pestovanie kávy,“ zatiaľ čo Brazília a Kolumbia budú na takéto pestovanie postupne menej vhodné.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné