Barbara Dallosová Správy Politika

Odvolávanie Matoviča sa zmenilo na DEDINSKÚ KRČMU: Poslanci sa hádajú, osočujú a kričia!

Už druhým dňom pokračovalo odvolávanie Igora Matoviča. Za rečníckym pultom ani v poslaneckých laviciach nechýbajú vyburcované emócie.

Ilustračný obrázok k článku Odvolávanie Matoviča sa zmenilo na DEDINSKÚ KRČMU: Poslanci sa hádajú, osočujú a kričia!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno pokračovalo v rozprave k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Pôvodne sa o návrhu malo hlasovať o jedenástej pred obedom, Matovičova reč sa však výrazne pretiahla a hlasovanie sa odložilo.

O novinároch a Hitlerovi

Vystúpenie Igora Matoviča za rečníckym pultom bolo miestami pomerne emotívne. Opakovane kritizoval opozíciu, zvlášť exministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho stranu SaS. Sulíka obvinil z toho, že sa stretáva a komunikuje s nebezpečenými ľudmi pre slovenskú demokraciu a ohrozuje tým boj proti korupcii.

Zaútočil tiež na novinárov, ktorí podľa neho píšu neobjektívne, v prospech liberálov. Ich prácu prirovnal k metódam novinárov, ktorí písali pre Hitlera.

Podľa Matoviča má práve Richard Sulík v niekoľkých slovenských médiách imunitu. „Toto nie je žurnalistika,“ uviedol Matovič. Dodal tiež, že mnohí novinári sa mu ozývajú, že s ním súhlasia, no musia poslúchať svojich šéfredaktorov.

Konflikt s Bittó Cigánikovou

Igor Matovič ešte v stredu večer zverejnil na Facebooku fotku Jany Bittó Cigánikovej z SaS, na ktorej sa rozpráva s inými poslancami.

„Podstata dňa v jednom obrázku… Janka Penta Cigániková v družnej debate s fašistami od Mazureka,“ napísal k záberu.

Poslankyňa neskôr vysvetlila, že s poslancom hnutia Republika Miroslavom Urbanom sa rozprávala o pozmeňujúcom návrhu na zvýšenie koefictiontov platov pre lekárov špecialistov. Reagovala aj na svoje označenie za „Janku Pentu Cigánikovú“ a Igorovi Matovičovi pripomenula, že je poistencom poisťovne Dôvera, ktorú vlastní spoločnosť Penta.

Pokriky kvôli prezidentke

Počas toho, ako Matovič rozprával, na neho začal Juraj Šeliga pokrikovať, aby nekritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Hlasuj za moje odvolanie,“ zareagoval minister financií.

Neskôr sa však Šeligovi spoza rečníckeho pultu ospravedlnil s tým, že by nebol rád, keby o neho v parlamente prišli.

Matovičovo vystúpenie presiahlo dve hodiny a na jeho konci sám zavtipkoval o tom, že rečnil dlhšie, než mal v pláne. „Včera ráno som kamarátovi hovoril že vieš čo, ja tam pôjdem na dve minúty, poviem štyri vety a bude. Dnes som ho stretol a on že to boli dobré štyri vety.“

Keď ministra financií Boris Kollár upozornil, že je čas končiť, ospravedlnil sa so smiechom a slovami, že by rečnil pokojne ešte štyri hodiny.

Snahy o odvolanie

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, pričom návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM