Monika Hanigovská Magazín

Odtajnili jedálny lístok pápeža: Na čom si na Slovensku pochutnával?

Pozrite sa, čím hostili pápeža Františka počas návštevy na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Odtajnili jedálny lístok pápeža: Na čom si na Slovensku pochutnával?
Zdroj: www.pixabay.com

Vzácna vatikánska návšteva opustila Slovensko 15. septembra, no až teraz sa začínajú na svetlo drať podrobnosti o tom, čo sa dialo za zatvorenými dverami.

Ešte pred príchodom pápeža Františka sa redakcia Dnes24 obrátila na najpovolanejšieho človeka, hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martina Kramaru. Aj my sme čo-to boli zvedaví, ako to v zákulisí a pohostení Otca Františka vyzerá.

Chceli sme vedieť viac o mieste jeho ubytovania, ochranke aj jedálnom lístku. Hovorca nám vtedy poskytol čiastočné informácie, no nevedel nám povedať, na čom si hlava katolíckej cirkvi u nás pochutná, no jeho menu bolo už odtajnené – aspoň čiastočne.

Menu pre pápeža

„Ako predjedlo sme robili domáce špaldové pečivo s bryndzou od gemerských ovečiek, ako polievku sme mali bažantí vývar, a hlavné jedlo bolo z diviny, a konkrétne podávané ako ragú z Daniela so špaldovou knedľou,“ prezradila pre noviny.sk majiteľka gastronómie so zdravou výživou Denisa Stefanová, ktorá mala tú česť variť pre Svätého Otca.

„A tak sme zakomponovali staré recepty, ale v modernom šate,“ doplnil Michal Fajin, ktorý pre neho zabezpečoval catering v Bratislave a Šaštíne.

Nezabudli ani na dezert. „Pavlova torta, ktorú sme ale nepripravovali my, ale Katka z malej cukrárne v Topoľčanoch,“ povedala Stefanová.

Mal aj ochutnávača

Pri príprave sa myslelo aj na jeho aktuálny stav. Médiá v lete informovali o tom, že pápež sa musel podrobiť zákroku, pri ktorom mu odstránili časť hrubého čreva. „Každé jedlo, ktoré sme podávali prešlo kontrolou UNOUČ a takisto vatikánskym protokolom,“ zdôraznil Fajin.

Pápež mal aj ochutnávača. „Mali aj ochutnávača, ale hovorím, sú aj veci, ktoré nemôžeme povedať, ale prešlo to tak, aby mal Svätý Otec všetko bezpečne naservírované,“ informoval na záver Fajin.

Ilustračné foto

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes.24/IDS BK
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM