Zo Slovenska

Odchod RegioJetu znamená niekoľko zmien pre vysokoškolákov

Odchod žltých vlakov z trasy Bratislava - Košice asi znamená koniec niektorých zliav pre vysokoškolákov, tvrdí predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) SR Bálint Lovász.

Ilustračný obrázok k článku Odchod RegioJetu znamená niekoľko zmien pre vysokoškolákov
Zdroj: TASR

O možných zľavách pre študentov vo vlakoch štátneho prepravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zástupcovia ŠRVŠ rokovali v pondelok (30.1.) aj so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Petrom Ďurčekom. Ten im prisľúbil hľadanie možnosti zliav pre doktorandov.

Odchod súkromného prepravcu znamená podľa Lovásza niekoľko zmien pre študentov vysokých škôl. „RegioJet poskytoval zľavu a zľavnené lístky pre doktorandov, ako aj pre externých študentov do veku 29 rokov. Bohužiaľ, štátny dopravca neposkytuje zľavy ani pre doktorandov, ani pre študentov nad 26 rokov,“ upozornil v deň poslednej „cesty“ vlaku súkromného prepravcu na trase z hlavného mesta do metropoly východného Slovenska.

Doktorandi bez zliav?

„Myslíme si, že doktorandi sú plnohodnotní študenti, takisto ako študenti ostatných škôl,“ podčiarkol Lovász s tým, že takto to definuje aj zákon o vysokých školách. Doktorandi však podľa neho nemajú nárok čerpať zľavy pri rýchlikoch a ostatnej vlakovej doprave.

Z týchto dôvodov sa uskutočnilo stretnutie predstaviteľov ŠRVŠ a ministerstva dopravy. „Boli sme ubezpečení, že čo sa týka zliav doktorandov, bude možné túto vec preskúmať a MDV urobí všetko pre to, aby legislatívne umožnilo čerpať zľavy aj doktorandom,“ doplnil Lovász.

Rezort dopravy pre TASR potvrdil, že štátny tajomník Peter Ďurček z poverenia ministra dopravy Arpáda Érseka na neformálnom stretnutí prijal predstaviteľov ŠRVŠ.

Bez zásahu štátu

„V prípade možných zliav vo vlakoch vedených vo verejnom záujme na železniciach pre študentov doktorandského štúdia prisľúbil preskúmanie možností, ktoré by umožnili zmenu systému v poskytovaní zliav aj pre takúto skupinu cestujúcich. Ide napríklad o skupinu doktorandov denného štúdia bez ďalšieho príjmu,“ spresnil odbor komunikácie ministerstva.

InterCity (IC) vlaky sú však podľa MDV komerčným produktom. „To znamená, že železničný dopravca si stanovuje svoju cenovú politiku, ako aj rozsah poskytovaných zliav. Štát do tohto procesu nijakým spôsobom nezasahuje,“ dodal odbor komunikácie ministerstva s tým, že vo vlakoch, ktoré štát objednáva vo verejnom záujme, sa poskytujú viaceré zľavy pre vybrané skupiny obyvateľov na základe uznesenia vlády.

Ilustračné foto, TASR

RegioJet vlaky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM