han Zo zahraničia

Odborníci odporúčajú znovu nosiť RÚŠKA: Kde nám HROZÍ návrat do pandemických čias?

Krajiny sveta by mali zvážiť vydanie odporúčania pre cestujúcich v diaľkovej leteckej doprave, aby vzhľadom na rýchle šírenie nového subvariantu omikronu v USA začali nosiť rúška.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci odporúčajú znovu nosiť RÚŠKA: Kde nám HROZÍ návrat do pandemických čias?
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Uviedla to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje agentúra AFP.

Počas dlhých letov

Cestujúcim by sa malo odporučiť nosenie rúšok vo vysoko rizikových prostrediach, napríklad počas diaľkových letov, uviedla predstaviteľka európskej pobočky WHO pre krízové situácie Catherine Smallwoodová.

„Takéto odporúčanie by malo byť vydané pre pasažierov prichádzajúcich z oblastí, v ktorých dochádza k rozsiahlemu šíreniu ochorenia COVID-19,“ uviedla na tlačovom brífingu.

WHO upozornila, že nový subvariant XBB.1.5 doposiaľ najinfekčnejšou formou koronavírusového variantu omikron. Aktuálne sa výrazne šíri v USA, kde počas prvého januárového týždňa (do 7.1.) predstavoval 26,7 percenta zaznamenaných prípadov nákazy.

V Európe je zatiaľ výskyt subvariantu XBB.1.5 nízky, ale stále narastá.

WHO nateraz neodporúča krajinám, aby vyžadovali testy na koronavírus od cestujúcich prichádzajúcich z USA. V prípade, že by k takémuto kroku pristúpili, mali by tak urobiť len na základe vedecky podložených dôkazov, zdôraznila Smallwoodová.

Aj toto vás môže zaujať:

Ďalšia vlna?

Zatiaľ nie je jasné, či subvariant XBB.1.5 vyvolá novú globálnu vlnu šírenia covidu. Experti však ubezpečujú, že súčasné vakcíny poskytujú ochranu pred ťažkými symptómami, hospitalizáciou a úmrtím aj pri nákaze týmto subvariantom.

K rozsiahlemu šíreniu nového koronavírusu dochádza v ostatných týždňoch aj v Číne, kde však podľa údajov miestnych úradov dominujú subvarianty omikronu BA.5.2 a BF.7.

Mnohí experti, a to aj z WHO, sa domnievajú, že Čína zamlčiava skutočný rozsah súčasnej epidémie na svojom území. V rozpore s odporúčaniami WHO tiež zrejme uplatňuje kritériá, ktoré štatisticky znižujú počet úmrtí na covid.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM