Správy Zo Slovenska

Od 1. júla sa ZVÝŠILO životné minimum: Ktoré dávky a príspevky to ovplyvní?

Životné minimum sa od piatka zvýšilo na 234,42 eura.

Ilustračný obrázok k článku Od 1. júla sa ZVÝŠILO životné minimum: Ktoré dávky a príspevky to ovplyvní?
Zdroj: Unsplash.com

Ovplyvní to domácnosti v riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia, ktoré sú prijímateľmi niektorej z dávok, príspevkov, daňových úľav alebo ich kombinácie. Narastie tak skoro 60 príspevkov a dávok, informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Monika Hnilicová.

Niektoré sumy sa zvyšujú

Sumy sa zvyšujú na základe medziročného rastu čistých príjmov na osobu, ktorý podľa Štatistického úradu SR v 1. štvrťroku tohto roku narástol na 1075 eur a bol nižší ako medziročný rast životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý dosiahol 1117 eur.

Nárast sa vzťahuje na plnoleté osoby, kde sa suma zvyšuje o 16,36 eura mesačne na 234,42 eura z pôvodných 218,06 eura. Pri ďalšom spoločne posudzovanom plnoletom je nárast o 11,41 eura na 163,53 eura.

Pri nezaopatrenom dieťati suma životného minima narastie o 7,47 eura na 107,03 eura.

Vplyv na domácnosti s deťmi

Zvýšenie bude mať vplyv najmä na domácnosti s deťmi, ktoré poberajú štátne sociálne dávky, domácnosti, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi a domácnosti osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či poberateľom 13. dôchodku.

Zvýši sa aj opakovaný príspevok náhradnému rodičovi, ktorý sa stará o dvoch súrodencov, a to o viac ako 104 eur. Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi narastie až o 177 eur.

Tieto príspevky sa menia s novelou zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Nejde teda iba o zmeny spôsobené zvýšením životného minima, ale aj zmeny legislatívneho nastavenia týchto príspevkov.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM