Aktualizované Správy Zo zahraničia

Obrovské nešťastie: VÝBUCH metánu v bani zabil desiatky baníkov, ďalší zostali uviaznutí

Piatková banská havária patrí medzi najtragickejšie priemyselné nehody v krajine za posledných niekoľko rokov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovské nešťastie: VÝBUCH metánu v bani zabil desiatky baníkov, ďalší zostali uviaznutí
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ: Na 41 sa zvýšil počet obetí piatkového výbuchu metánu v bani na severe Turecka. Tamojší záchranári ešte pátrali po poslednom nezvestnom baníkovi, ten je ktorý je 41. obeťou.

Pätnásť baníkov zostalo uväznených v uhoľnej bani v severnom Turecku ešte aj 16 hodín po výbuchu metánu, ktorý usmrtil najmenej 28 ľudí. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné oznámenie tureckého ministra vnútra Süleaymana Soyla.

Zostali uviaznutí

„Odhadujeme, že dole je uviaznutých 15 našich baníkov, a snažíme sa ich vyslobodiť,“ povedal minister na scéne nešťastia v meste Amasra na tureckom pobreží Čierneho mora. Piatková banská havária patrí medzi najtragickejšie priemyselné nehody v Turecku za posledných niekoľko rokov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že ruší všetko svoj plánovaný program a odletí v priebehu soboty na miesto nešťastia.

Výbuch

Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení. Starosta Amasry Recai Çakir však uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli „vážne zranenia“. K výbuchu došlo chvíľu pred západom slnka a záchranné práce komplikovala tma.

Turecká odborová organizácia baníkov pripísala výbuch nahromadeniu metánu, zatiaľ však bolo predčasné špekulovať o príčine explózie. Turecko zažilo najtragickejšie banské nešťastie v roku 2014, keď pri výbuchu v bani v meste Soma na západe krajiny zahynulo 301 baníkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM