Aktualizované Zo Slovenska

Obrovská rana pre hudobný svet: Zomrel legendárny spevák Miroslav Žbirka

Slovenskú a českú hudobnú scénu zasiahla tvrdá rana. Do umeleckého neba odišiel spevák a skladateľ Miroslav Žbirka.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská rana pre hudobný svet: Zomrel legendárny spevák Miroslav Žbirka
14
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Vo veku 69 rokov zomrel slovenský spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav „Meky“ Žbirka. Potvrdil to jeho PR manažér Rado Mešša.

„Bol hospitalizovaný so zápalom pľúc, ktorý sa skomplikoval,“ uviedol pre PR manažér speváka Rado Mešša. „Je to veľmi nečakané, prekvapujúce, šokujúce… Mal množstvo plánov – koncepty, nahrávanie albumov, skladanie nových pesničiek,“ komentoval predčasný odchod prvého slovenského Zlatého slávika.

„Je to pre slovenskú hudbu obrovská strata, ale zostáva nám po ňom množstvo skvelých skladieb, ktoré nám ho budú navždy pripomínať,“ uviedol Mešša, ktorý sa naposledy s Mekym rozprával v septembri, keď mu vyšla nová verzia Modrého albumu na LP. „Hovorili sme si, že má dobrý zvuk, bavili sme sa aj o nových skladbách a básňach, ktoré by mohol do nich použiť. Boli to básne Kamila Peteraja a Joža Urbana,“ dodal.

Slovenský Paul McCartney

„Správy o mojej smrti sú pravdivé, to by povedal Meky, keby žil,“ píše sa na sociálnych sieťach speváka, ktorého zvykli volať jednoducho Meky alebo aj slovenský Paul McCartney.

Správu na sociálnej sieti priniesla aj Slovenská národná galéria: „Vo veku 69 rokov nás opustil ďalší umelec. R.I.P. Meky“

Miroslav Žbirka skončil pred mesiacom v nemocnici za infúziách. Fanúšikom sa vtedy na sociálnej sieti prihovoril slovami: „Priatelia, dostihol ma nejaký zakerný bacil a skončil som na infúzkach. Posielajte energiu, budem ju potrebovať…“

Slovenská legenda

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave. Bol spoluzakladateľ kapely Modus. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Žbirka bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

Z prvého manželstva má dcéru Denisu. V roku 1988 sa oženil druhýkrát, s manželkou Katkou majú dcéru Lindu a syna Davida. Manželka mu zároveň robí aj manažérku.

Minulý rok v lete, 13. júla 2020, mal slovenskú premiéru filmový dokument Meky režiséra Šimona Šafránka. Snímka predstavuje Žbirku zblízka a vznikala takmer dva roky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Miroslav Žbirka
14
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM