ELA Správy Rôzne

Nový týždeň začne silnými LEJAKMI s krúpami: Prídu v DVOCH vlnách, platia VÝSTRAHY

V pondelok (3. 6.) popoludní treba počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre celé Slovensko. Informuje o tom na svojom webe.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň začne silnými LEJAKMI s krúpami: Prídu v DVOCH vlnách, platia VÝSTRAHY
Zdroj: TASR/František Iván , Pexels.com

SHMÚ upozorňuje, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až do 85 kilometrov za hodinu.

„Lokálne sa vyskytne aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 milimetrov,“ dodal SHMÚ.

Meteorológovia tiež pripomínajú, že dážď môže spôsobiť aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Škody môže spôsobiť tiež vietor či prípadné krúpy.

Výrazné búrky prídu počas pondelka

Už v pondelok bude situácia oveľa búrlivejšia ako cez víkend. V teplom a vlhkom vzduchu sa budú opäť na viacerých miestach tvoriť prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj nebezpečnejšie a budú sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi.

„Búrky by mohli prísť v dvoch vlnách. Prvá vlna sa očakáva počas popoludnia na západnom a južnom Slovensku a druhá vlna zrážok a búrok sa očakáva večer,“ informuje iMeteo.sk.

Veľmi búrlivé počasie bude na našom území prevládať aj v utorok. Opäť treba pozorne sledovať meteorologický vývoj situácie.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM