Nový trend: Môže škorica v káve pomôcť pri chudnutí a spaľovaní tukov? Takáto je PRAVDA
Podľa nového trendu, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach, pridanie čajovej lyžičky škorice do kávy pomáha pri spaľovaní tukov. Je to naozaj tak?
Viac svetla do nového trendu, ktorý sa šíri najmä na TikToku, vniesla Evangeline Mantzioris, programová riaditeľka odboru výživy a potravinových vied na University of South Australia, ktorá je zároveň akreditovanou praktickou dietologičkou.
Množstvo štúdií
Upozornila na množstvo štúdií, ktoré sa venovali téme škorica a jej vplyv na spaľovanie tukov. Analýzou 21 klinických štúdií s celkovým počtom 1 480 účastníkov bolo zistené, že škorica znížila index telesnej hmotnosti o 0,40 kg/m² a telesnú hmotnosť o 0,92 kg. Ale nezmenilo to percentuálne zloženie tuku u účastníkov.
Iná štúdia odhalila, že dávky škorice celkovo pod 1,5 gramu denne, čo je približne polovica čajovej lyžičky, zmenšili účastníkom obvod pásu o 1,68 cm. Zaujímavosťou je, že väčšia konzumácia škorice už ale nemala výrazný efekt.
„Celkovo je teda úbytok hmotnosti, ktorý vidíme na základe týchto vysokokvalitných štúdií, veľmi malý a väčšinou bez zmeny v zložení tela (percento tuku v tele zostáva nezmenené, pozn. red.),“ zhrnula Evangeline.
Vedeli ste o tom?
V princípe ale nevidí problém v tom, ak si niekto napriek týmto zisteniam chce škoricu do kávy aj tak pridávať. Je všeobecne považovaná za bezpečnú potravinu.
„V posledných mesiacoch však Spojené štáty a Austrália vydali zdravotné upozornenia týkajúce sa hladiny olova a iných ťažkých kovov v niektorých prípravkoch zo škorice. Olovo vstupuje ako kontaminant počas rastu (z prostredia) a pri zbere. V niektorých prípadoch sa predpokladá, že mohlo dôjsť k úmyselnej kontaminácii,“ poznamenala dietologička.
Niektorí ľudia môžu pri konzumácii škorice pociťovať vedľajšie účinky ako gastrointestinálnu bolesť či alergické reakcie.
Foto: ilustračné