Aktualizované Zo Slovenska

NOVINKA v opatreniach: Domáca izolácia sa výrazne SKRÁTI! Kto nemusí ísť do karantény?

Pozitívne testovaní budú musieť stráviť v domácej izolácii podstatne kratší čas. Zmeny sa týkajú očkovaných a aj neočkovaných.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v opatreniach: Domáca izolácia sa výrazne SKRÁTI! Kto nemusí ísť do karantény?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Domáca izolácia pozitívnej osoby na nový koronavírus sa skráti na päť dní. Týkať sa to bude všetkých pozitívnych bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá nadobúda účinnosť od utorka (25. 1.).

Izolácia bude po novom trvať päť dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívneho nevyskytli príznaky. „Ak sa v ostatných 24 hodinách vyskytli príznaky ochorenia, o ukončení izolácie rozhodne lekár,“ spresnil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. Nasledujúcich päť dní musí táto osoba nosiť na verejnosti respirátor bez výdychového ventilu. Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško.

Pozor na symptómy

V prípade karantény, teda ak sa osoba dostane do úzkeho kontaktu s pozitívnym človekom, zavádza vyhláška dva režimy. Pre neočkovaných a očkovaných bez posilňujúcej tretej dávky, ktorí sú viac ako deväť mesiacov od zaočkovania, bude platiť povinná päťdňová karanténa. Vykonanie PCR testu na piaty deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte. O vykonaní testu na ochorenie COVID-19 najskôr na piaty deň po úzkom kontakte rozhodne ošetrujúci lekár.

Ak sa nevyskytnú príznaky, ďalších päť dní musí osoba po kontakte s pozitívnym nosiť na verejnosti respirátor, deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško. „Je však dôležité všímať si symptómy. Za symptóm sa považuje aj upchatý nos,“ zdôraznila infektologička a členka konzília odborníkov Alena Koščálová. Ak sa počas karantény vyskytnú príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár.

Prečítajte si tiež

Výhoda po tretej dávke

Ak sa do úzkeho kontaktu dostane plne očkovaní s posilňujúcou dávkou, plne očkovaní do deviatich mesiacov od zaočkovania alebo osoba po prekonaní ochorenia COVID-19 pred menej ako 180 dňami, nebude sa na ňu vzťahovať povinná karanténa. Podmienkou je, aby nemala príznaky a nasledujúcich sedem dní musí na verejnosti nosiť respirátor. Všeobecný lekár však bude môcť o karanténe rozhodnúť, ak napríklad ide o úzky kontakt s osobou v spoločnej domácnosti.

„Tieto osoby však zostávajú v karanténe, ak sa u nich vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia COVID-19, či ak ošetrujúci lekár posúdi u tejto osoby karanténu ako potrebnú,“ uvádza vyhláška.

ÚVZ pripomína, že medzi najčastejšie klinické príznaky patria zvýšená telesná teplota nad 37 stupňov Celzia, kašeľ, nočné potenie, únava, bolesti hrdla, bolesti hlavy, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu, črevné a zažívacie problémy a pocit upchatého nosa.

Vyhláška mení aj definíciu úzkeho kontaktu. Po novom pôjde o úzky kontakt aj v prípade, ak je človek s pozitívnym bez respirátora v interiéri dlhšie ako päť minút. Pôvodný limit bol 15 minút. Ide aj o prípady, keď osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako päť minút.

Pracujú aj pozitívni

Za pozitívneho bude po novom človek považovaný aj po vykonaní domáceho antigénového testu, ktorý však musí posúdiť jeho všeobecný lekár. „Izolácia osoby pozitívnej na COVID-19 alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, ktorá nebola k dňu účinnosti tejto vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov,“ zdôraznila vyhláška.

Fungovanie osôb v osobitnom režime, ako sú zdravotníci či pracovníci sociálnych služieb, sa nemení. Podľa vyhlášky môžu počas pandémie pracovať aj pozitívni pracovníci bez klinických príznakov. Je to však možné iba v prípade nedostatku týchto pracovníkov, ak je potrebné podať neodkladnú zdravotnú alebo sociálnu starostlivosť a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení.

„Kratšia izolácia pozitívnych osôb a karanténa úzkych kontaktov má riešiť praktické následky rýchleho šírenia variantu omikron a neznamená, že osoby infikované alebo v karanténe už nepredstavujú žiadne riziko z pohľadu ďalšieho šírenia nákazy,“ dodal ÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM