TOS Lifestyle

Nová štúdia: Existuje súvislosť medzi mRNA vakcínami proti COVIDU a zjazvením srdcového svalu?

Podľa novej štúdie by mohla existovať súvislosť medzi mRNA vakcínami podávanými počas pandémie koronavírusu a zjazvením srdcového svalu.

Ilustračný obrázok k článku Nová štúdia: Existuje súvislosť medzi mRNA vakcínami proti COVIDU a zjazvením srdcového svalu?
Zdroj: Unsplash.com

Očkovanie proti koronavírusu sa považovalo za dôležité opatrenie v snahe zastaviť pandémiu alebo aspoň zabrániť ťažkému priebehu ochorenia. Na tento účel boli v Európskej únii v decembri 2020 prvýkrát povolené mRNA vakcíny.

Jedna z ich výhod? Vývoj konvenčných vakcín si vyžaduje časovo náročnú kultiváciu veľkého množstva vírusov, ich aktiváciu a podobne. Tieto modernejšie vakcíny sa dajú vyvinúť a hromadne vyrábať rýchlejšie.

Vedľajšie účinky

V tom čase sa mnohí obávali, či to nie je až príliš rýchlo a či sa tak dajú predvídať možné vedľajšie účinky, ktoré sa prejavia neskôr. Odvtedy je táto téma predmetom viacerých štúdií a zamestnáva mnohých vedcov.

Ako informuje portál Fitbook.de, podľa nedávnej štúdie by medzi následky očkovania proti koronavírusu mohlo patriť aj zjazvenie srdca.

Nadmerná imunitná reakcia

Vedci vo svojej štúdii skúmali možné dlhodobé následky zápalu srdcového svalu a teda myokarditídy spôsobenej očkovaním proti koronavírusu. Ako o príčine sa hovorí o nadmernej imunitnej reakcii spôsobenej mRNA vakcínami.

Čo to znamená pre postihnutých? Zanecháva zápal srdcového svalu trvalé stopy? Výskumníci sa zaoberali aj týmito otázkami.

Štúdiu vykonali na osobách mladších ako 30 rokov v celkovo 38 amerických inštitúciách, u ktorých bola diagnostikovaná akútna myokarditída po očkovaní proti koronavírusu. Zohľadnili aj demografické údaje a celkovú zdravotnú anamnézu testovaných osôb. S cieľom odhaliť možné trvalé poškodenie srdca výskumníci analyzovali všetky možné aspekty.

Výsledky štúdie

Čo zistili? Na úvod to, že väčšina týchto pacientov dostala vakcínu mRNA od spoločnosti Pfizer-BioNTech. Zvyšných päť percent dostalo vakcínu od spoločnosti Moderna.

Približne pri 72 percentách bolo zaznamenané zjazvenie na srdcovom svale alebo edém myokardu, teda infiltrácia tekutiny do srdcového svalu. To bolo často sprevádzané kardiovaskulárnymi príznakmi, ako je bolesť na hrudníku, búšenie srdca a dýchavičnosť.

Závery vedcov

Podľa vedcov je toto zistenie v prvom rade dôvodom na dlhodobé klinické sledovanie pacientov. Vyvoláva totiž otázky týkajúce sa možných dlhodobých negatívnych účinkov na zdravie srdca postihnutých. Autori štúdie však toto riziko sumarizujú ako nízke.

Netreba zároveň zabúdať na to, že aj ochorenie Covid-19 môže mať nielen ťažký priebeh, ale aj vážne dlhodobé následky, ktoré sú takisto predmetom mnohých štúdií.

V rámci tejto štúdie sa neskúmali všetci tí, ktorým boli podané mRNA proti koronavírusu, ale len tí, ktorých postihol zápal srdcového svalu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM