Veronika Hunyadiová Zo Slovenska

Nová mutácia už môže byť aj na Slovensku! Z rizikových krajín sa vrátili desiatky ľudí

Hygienici vyzývajú ľudí, aby sa im nahlásili, ak sa v posledných 14 dňoch vrátili z rizikových krajín.

Ilustračný obrázok k článku Nová mutácia už môže byť aj na Slovensku! Z rizikových krajín sa vrátili desiatky ľudí
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Nový variant covidu s názvom omikron sa z južnej Afriky rozšíril do viacerých európskych krajín. Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej je možné, že nový variant omikron je už aj na Slovensku. Informoval o tom Denník N.

Rýchle šírenie

Slovenský Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatiaľ nový variant neregistruje. „Pri jeho rýchlosti šírenia a otvorených hraniciach je pravdepodobné, že ho v najbližších dňoch zachytíme aj u nás,“ povedala Bražinová.

Hygienici už v sobotu (27. 11.) vyzvali ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Južnú Afriku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong alebo Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na emailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Ako uvádza Denník N, do nedele 12.30 hod. sa hygienikom prihlásilo 60 ľudí, ktorí sa vrátili z rizikových oblastí.

Ako uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková, pri nahlasovaní je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Následne vás kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) a určí ďalší postup. Osobám, ktoré navštívili uvedené krajiny a členom ich spoločnej domácnosti hygienici dôrazne odporúčajú, aby minimalizovali kontakty, a to bez ohľadu na svoj očkovací status.

„Prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín, boli sekvenované prioritne,“ dodala Račková. ÚVZ zároveň pripravuje novú vyhlášku, ktorá upravuje režim na hraniciach.

Blíži sa k Slovensku?

Nový koronavírusový variant omikron sa už pravdepodobne vyskytol v susednom Česku. Podozrenie, že sa žena, ktorá do ČR pricestoval z Namíbie nakazila variantom omikron, vyplýva z dvoch sekvenačných testov.

Prvý prípad podozrenia z nákazy novou mutáciu zaznamenalo podľa agentúry Reuters aj Rakúsko. Ide o osobu, ktorú po jej minulotýždňovom návrate z Juhoafrickej republiky (JAR) pozitívne testovali na COVID-19 s podozrením, že sa infikovala novým covidovým variantom. Predbežné testy Inštitútu virológie v Innsbrucku viedli ku „konkrétnemu podozreniu“, že pozitívny výsledok PCR testu jednotlivca v tirolskom okrese Schwaz by mohol súvisieť s variantom omikron, uviedli úrady. Vzorka bude odoslaná na ďalšie testovanie.

Horšie je na tom Holandsko, kde zo 61 osôb, ktoré mali po prílete z Juhoafrickej republiky (JAR) na letisko Schiphol pri Amsterdame pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2, je najmenej 13 infikovaných jeho novým variantom omikron. Informoval o tom v nedeľu úrad verejného zdravotníctva RIVM.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM