Monika Hanigovská Magazín

NOVÁ liečba RAKOVINY: Účinnú terapiu na Slovensku môže preplatiť poisťovňa!

Je tu nová nádej pre tých, ktorí trpia rakovinou! Na Slovensku máme prvú lastovičku v podobe inovatívnej liečby. Kde a za akých podmienok?

Ilustračný obrázok k článku NOVÁ liečba RAKOVINY: Účinnú terapiu na Slovensku môže preplatiť poisťovňa!
Zdroj: pixabay.com

Napriek tomu, že naše zdravotníctvo pokrivkáva, je nestabilné a mnohí odborníci hrozia odchodom, niektorí pacienti s rakovinou by sa mali dočkať modernej liečby. Jej názov je CAR-T terapia a ide o novú liečbu zhubného ochorenia.

Viac o nej prezradil doc. MUDr. Ľuboš Drgoňa, CSc., MHA, FECMM. Informuje o tom portál Zdravie.

Kde a ako prebieha liečba?

„Napriek tomu, že zavádzanie nových, inovatívnych druhov liečby je náročný a nákladný proces, sme veľmi radi, že od tohto roka budeme môcť našim pacientom ponúknuť účinnú CAR-T terapiu aj u nás, v Národnom onkologickom ústave,“ vysvetlil ďalej Ľuboš Drgoňa, ktorý je prednostom kliniky onkohematológie Národného onkologického ústavu (NOÚ).

CAR-T terapia je bunková liečba využívajúca aj prvky génovej liečby a imunoterapie.

„Pacientove biele krvinky, teda ich časť – lymfocyty, sa po ich odobratí spracúvajú, upravujú a namnožia tak, aby boli schopné vyhľadať nádorové bunky a zničiť ich. Je to spôsob liečby, ktorý môže účinkovať aj v prípadoch, kde už bežná protinádorová liečba zlyhala,“ opisuje liečbu prednosta tamojšej kliniky.

Pre koho je liečba určená a ako prepláca terapiu poisťovňa? Nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM