Správy Zo zahraničia

Niektoré tabakové výrobky možno zmiznú z pultov: Európska komisia chce úplný ZÁKAZ

Ochutené zahrievané tabakové výrobky majú často ovocné a sladkasté príchute, ktoré lákajú aj deti. V tom vidí Európska komisia problém.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré tabakové výrobky možno zmiznú z pultov: Európska komisia chce úplný ZÁKAZ
Zdroj: pixabay.com

Európska komisia (EK) v stredu navrhla zákaz predaja ochutených zahrievaných tabakových výrobkov na území Európy. Reagovala tak na zvyšujúcu sa popularitu týchto výrobkov a na súvisiace obavy zo zdravotných následkov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Príliš lákavé

Komisárka Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová vo vyhlásení uviedla, že až deväť z desiatich prípadov rakoviny pľúc zapríčiňuje používanie tabakových výrobkov.

„Chceme, aby bolo fajčenie pre ľudí čo najmenej lákavé, aby sme ochránili zdravie našich obyvateľov a zachraňovali životy,“ dodala komisárka.

Zákaz predaja zahrievaných ochutených tabakových výrobkov je súčasťou stratégie EK, ktorej cieľom je, aby do roku 2040 poklesol počet obyvateľov užívajúcich takéto produkty na menej ako päť percent.

Ohrozené deti

Ochutené zahrievané tabakové výrobky sa – rovnako ako olej do netabakových elektronických cigariet – predávajú vo viacerých príchutiach, napríklad v mentolovej, čerešňovej či hroznovej, čo podľa kritikov často láka mladších užívateľov.

Podľa portálu Euractiv začal byť zahrievaný tabak na európskom trhu taký populárny, že splnil podmienky smernice z roku 2014, podľa ktorých ho Európska komisia môže v tomto ohľade zregulovať ako klasické cigarety. Nemusí pritom ani začínať legislatívny proces na revíziu pôvodnej smernice, ktorý by mohol trvať aj niekoľko rokov.

Nový návrh EK musia pred jeho schválením prerokovať vlády všetkých 27 štátov Únie, ako aj Európsky parlament.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM