Niečo sladké, chutné a zdravé od GIGI? Nech sa páči, jablkovo-maková MAŠKRTA!
Je hriech si dopriať sladkú dobrotu? Nie! Hlavne, keď ide o koláč zo sezónneho ovocia, ktorý pre vás pripravila naša blogerka Gigi.
Ako každý víkend, aj tento sme v našej rubrike receptov využili Stanku Šiškovú alias Gigi, aby predstavila niečo chutné zo svojej zásoby unikátnych jedál. Tie nájdete aj na jej instagramovom účte.
Jablko musí byť
Sympatická mamička dvoch ratolestí tentoraz vsadila na jablkovú pochúťku. „Tipnite si, koľko jabĺk treba denne zjesť, aby sme sa cítili a vyzerali lepšie? Jedno! Skutočne stačí len jedno jablko a vitamíny obsiahnuté v ňom spomalia proces starnutia organizmu. Taktiež sú považované za pozitívne antioxidanty,“ hovorí Stanka ku hlavnej ingrediencii tohto receptu. Nájdete ho aj TU.
Ľahký jablkovo-makový koláč
Čo potrebujeme?:
- 7× jabĺk (nastrúhaných so šupkou)
- 1,5 hrnčeka (od čaju) maku
- 1× hrnček ovsených vločiek
- 0,5× hrnček práškového trstinového cukru (javorový sirup, med)
- 1–2× škoricový cukor
- maslo (podľa potreby)
Postup: Mak, ovsené vločky a cukor spolu zmiešame. Spodnú časť jánskeho skla (alebo inej formy) si vytrieme maslom, polovicu suchých ingrediencií vysypeme na spodok formy a navrch naukladáme jablká (tiež rozdelíme na polovicu). Postom posypeme škoricovým cukrom a poukladáme tenké plátky masla (jedine vtedy, keď maslo chceme dať). Zopakujeme tento postup ešte raz a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.
Tip na záver
„Nastrúhajte si o jedno jabĺčko viac a aplikujte si ho na tvar vo forme masky – strúhané jablko vtrite do pokožky a nechajte 10–20 minút pôsobiť. Následne ho zmyte vlažnou vodou,“ radí Gigi ako využiť jablko aj iným spôsobom.