Rastislav Búgel Zo Slovenska

Nie je to len čierny kašeľ, čo naháňa STRACH: V Európe sa šíri vysoko INFEKČNÉ ochorenie!

Európu zobralo útokom ďalšie vysoko nákazlivé ochorenie. Ako je na tom Slovensko?

Ilustračný obrázok k článku Nie je to len čierny kašeľ, čo naháňa STRACH: V Európe sa šíri vysoko INFEKČNÉ ochorenie!
Zdroj: TASR/DPA

Štáty naprieč Európou hlása nárast počtu prípadov vysoko infekčných osýpok. Vysoké počty nakazených, hlavne medzi deťmi, hlási napríklad Nemecko, Rakúsko a Veľká Británia. V Londýne napríklad evidujú 400 prípadov, čo je najviac v celej krajine. Tamojšie úrady už zareagovali a spustili veľkú očkovaciu kampaň.

Vysoko nákazlivé

Ako pripomínajú novinky.cz, osýpky sú nákazlivejšie ako čierny kašeľ. V susednom Česku zatiaľ evidujú približne tridsať prípadov. O tom, že ide o mimoriadne nákazlivé ochorenie svedčí fakt, že v Juhočeskom kraji ochorel jeden človek a nakazilo sa od neho ďalších 11 ľudí.

Hlavným dôvodom masívneho šírenia je nízka zaočkovanosť. Za posledný rok sa počty prípadov celosvetovo takmer zdvojnásobili. Kým v roku 2022 zaznamenala WHO 171-tisíc prípadov, v minulom roku to bolo už 321-tisíc.

Osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie (takmer 100% nákazlivosť). Sprevádza ich horúčka, kašeľ, vyrážka, nádcha a zápal spojiviek.

Prečo sú nebezpečné?

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. „Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíri vzdušnou cestou, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Riziko šírenia a trvalého prenosu osýpok existuje najmä v oblastiach s vnímavou populáciou (nezaočkovanou populáciou, nedostatočne očkovanou populáciou, či populáciou, ktorá neprekonala osýpky),“ informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Situácia na Slovensku zatiaľ nie je ani zďaleka taká dramatická ako v okolitých štátoch. Začiatkom apríla u nás evidovali iba jeden prípad, kedy sa nakazilo nezaočkované dieťa v Považskej Bystrici.

Vlani to bolo 6, prípadov, no z dát vyčnieva rok 2019, kedy na východe Slovenska zaznamenali až 318 prípadov.

Zaočkovanosť klesá

„Vzhľadom na pokles zaočkovanosti druhou dávkou (< 95 % vo väčšine krajín EÚ/EHP) sa v nasledujúcich mesiacoch roka 2024 a najmä v jarných mesiacoch očakáva viac prípadov osýpok. Je preto nutné zamerať sa na doočkovanie detí, ktoré majú byť vzhľadom na svoj vek zaočkované, a udržanie vysokej miery zaočkovanosti (>95 % druhou dávkou), udržanie surveillance so zameraním sa na včasné zistenie, diagnostiku, reakciu a kontrolu ohnísk s prijatím efektívnych protiepidemických opatrení,“ dodáva ÚVZ SR.

Úrad pozorne sleduje výskyt čierneho kašľa, osýpok a záškrtu na našom území i v okolitých krajinách EÚ. Upozorňuje totiž, že zaočkovanosť proti týmto ochoreniam na Slovensku v niektorých krajoch či okresoch klesla pod 95 %, čo je úroveň zabezpečujúca kolektívnu imunitu: „Vzhľadom na tento pokles a na pohyb osôb medzi krajinami nie je možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na našom území.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM