Zo zahraničia Magazín

NEUVERITEĽNÉ výsledky prieskumu! Každý tretí Rus verí, že Slnko obieha okolo Zeme

Niektoré informácie, ktoré prúdia z Ruska, neprestávajú udivovať. Presvedčí vás o tom aj najnovší materiál štátnej spoločnosti na prieskum verejnej mienky.

Ilustračný obrázok k článku NEUVERITEĽNÉ výsledky prieskumu! Každý tretí Rus verí, že Slnko obieha okolo Zeme
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com / CC0 1.0

„Kopernik ustupuje! Priaznivcov geocentrického systému je stále viac … Teda aspoň priaznivcov teórie o spolužití ľudí a dinosaurov ubúda,“ týmito slovami začalo predstavenie výsledkov najnovšieho prieskumu medzi Rusmi štátne stredisko VCIOM.

Toto nevymyslíš

Každý tretí Rus (35 percent) je podľa prieskumu presvedčený, že Slnko obieha okolo Zeme. Za posledných 15 rokov sa toto číslo zvýšilo o 7 percentuál­nych bodov.

Štruktúra a funkcie slnečnej sústavy však neboli jedinou otázkou, na ktorú sa Rusov pýtali.

Podľa VCIOM-u každý piaty (21 percent) oslovený Rus verí, že dinosaury a prví primitívni ľudia sa po Zemi pohybovali v tom istom čase.

Prečítajte si tiež

Prieskum sa zameral aj na otázku geneticky modifikovaných rastlín (GMO). Pri nich si až 44 percent Rusov myslí, že môžu spôsobovať rakovinu. Naopak, 32 percent z opýtaných sa domnieva, že práve tieto plodiny pomôžu poraziť hlad na planéte.

Sedem percent Rusov si stále myslí, že rádioaktívne mlieko je po prevarení bezpečné, čo predstavuje dvojnásobný pokles oproti prieskumu z roku 2007.

Svitá na lepšie časy?

VCIOM na záver dodáva aj optimistické správy: " Aj keď sa značná časť Rusov naďalej mýli v otázke rotácie Slnka okolo Zeme, v prípade ostatných omylov sa znížil podiel ľudí odpovedajúcich nesprávne. Všeobecná úroveň vedeckej gramotnosti obyvateľstva sa tak postupne zvyšuje."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM