TOS Ona

Neuveriteľná história a prekvapivé fakty: Stojí za vynálezom PODPRSENKY muž alebo žena?

Prinášame vám tie najinteresantnejšie fakty o podprsenkách, po ktorých možno budete tento módny kúsok vnímať inak ako doteraz.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľná história a prekvapivé fakty: Stojí za vynálezom PODPRSENKY muž alebo žena?
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com , Unsplash.com / CC0 1.0

História podprseniek siaha až do staroveku, kedy si ženy jednoducho omotávali látku okolo hrudníka.

V stredoveku prišla spodná bielizeň primitívneho strihu, pričom do plachty bol vyrezaný otvor na hlavu a ruky.

Zlom nastal práve na konci stredoveku, resp. v 15. storočí, kedy sa objavil predchodca dnešných podprseniek, sťahovací korzet. Ten ženskú postavu spútaval do tvaru presýpacích hodín, a aj keď bol nepraktický, hral prím niekoľko storočí.

Vyslobodenie

Písal sa rok 1889 a Francúzka Herminie Cadolle predstavila na výstave v Paríži korzet rozdelený na dve časti. Horný diel držali ramienka.

Mnoho žien to vnímalo ako „vyslobodenie“ z korzetov. Vylepšenú verziu neskôr obliekali kráľovné či herečky, ale aj taká Coco Chanel či Mata Hari.

Pri príprave na ples

Väčšina zdrojov však považuje za skutočnú vynálezkyňu modernej podprsenky Američanku Mary Phelps Jacobovú. Tá sa chystala na ples, keď jej cez šaty bolo vidno kostice korzetovej a nedalo jej to. Rozhodla sa zošiť dve vreckovky a výsledkom bol kúsok, ktorý sa najviac podobal dnešným podprsenkám s oddelenými košíčkami.

A veľký ohlas tento jej vynález vyvolal aj u ostatných žien, ktoré sa zúčastnili plesu. 3. novembra 1914 jej bol na túto ľahkú a pohodlnú novinku udelený patent, ktorý však následne predala spoločnosti Warner Brothers Corset.

Zápletka

Odpoveď na otázku, či za vynálezom podprsenky stojí muž alebo žena, sme však touto skrátenou históriou nezodpovedali. Na scénu totiž vstupuje ešte spisovateľ Mark Twain, ktorý bol zároveň vynálezca a na svojom konte má aj zopár patentov.

Jedným z nich je pružný popruh so sponou z roku 1871. Tento vynález mal nájsť využitie pre oblečenie typu vesty. Avšak skutočné a napokon aj jediné využitie našiel práve pri podprsenkách. Pomerne často práve jeho skreslene pasujú za vynálezcu podprsenky. Rozhodne sa ale dá povedať, že vynašiel zapínanie podprsenky.

Aká je teda finálna odpoveď na otázku, či vynašiel podprsenku muž alebo žena? Tou najobjektívnejšou sa zdá byť odpoveď ajaj.

A aké sú tie najprekvapivejšie fakty o podprsenkách? Článok pokračuje na druhej strane.

Takú podprsenku ste ešte nevideli, stojí dva milióny dolárov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM